Milijarde - završnica 1. sezone

Ponedjeljak - četvrtak na HRT1 u 0.05 - serija BILLIONS (12)

Paul Giamatti (nominiran za Oscara i dobitnik Zlatnog globusa) i Damian Lewis (dobitnik nagrada Emmy i Zlatni globus) zvijezde su serije Milijarde (Billions), smione drame koja preispituje zaradu i opasnosti potjere za američkim snom.

U seksi egomanijakalnom svijetu financija dva najmoćnija njujorška titana vode epsku bitku. Neumorni savezni tužilac Chuck Rhoades odlučno i autoritativno provodi pravdu. Nemilosrdno briljantni kralj hedge fonda Bobby Axelrod Axe vodi carstvo utemeljeno na insajderskim informacijama i prljavim tajnim poslovima. Axe želi pobijediti pošto poto, ali Chuck će učiniti sve da milijarder, koji je svojim rukama došao do bogatstva, plati za svoje zločine. To je bitka u kojoj svi mogu mnogo izgubiti i svi su prisiljeni odgovoriti na pitanje: Koja je vrijednost moći?

Serija Milijarde gradi kompleksnu i precizno razrađenu priču koja besprijekorno prepleće Chuckov i Axeov privatni i profesionalni život. Maggie Siff je Wendy Rhoades, Chuckova iznimno inteligentna i ambiciozna žena rastrgana između muževih uvjerenja i profesionalnog položaja utjecajne članice Axeovog unutarnjeg kruga. Malin Akerman je Lara Axelrod, Axeova žestoko odana i lukava žena. U seriji glume i Toby Leonard Moore (Daredevil), David Costabile (Breaking Bad) i Condola Rashad (Money Monster).

Prvu sezonu s 12 nastavaka napisali su i producirali Brian Koppelman, David Levien (Oceanovih 13, Rounders) i Andrew Ross Sorkin (Too Big To Fail). Ugledni redatelj Neil Burger (The Illusionist, Divergent) režirao je pilot i također je izvršni producent prvog i drugog nastavka. Glavni glumci u seriji Milijarde poznati su našim gledateljima po ulogama u nekoliko serija prikazanih na HTV-u.

Damian Lewis, zvijezda prvih sezona serije Domovina (za tu je ulogu nagrađen Primetime Emmyjem i Zlatnim globusom), glumio je i u Združenoj braći što mu je donijelo nominaciju za Zlatni globus, a za ulogu Henrika VIII. u Wolf Hallu, koji je također prikazan na HTV-u, Lewis je osvojio svoju treću nominaciju za Primetime Emmy i četvrtu za Zlatni globus.

Uz uloge u brojnim filmovima (za sporednu ulogu u filmu Cinderella Man nominiran je za Oscara), Paula Giamattija sjećamo se iz mini-serije John Adams u kojoj je glumio naslovnu ulogu jednog od osnivača i drugog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, a sudjelovao je i u seriji Downton Abbey. Dobitnik je dvaju Zlatnih globusa, Primetime Emmyja i četiri nagrade Screen Actors Guild.

Utorak: QUALITY OF LIFE Smrt voljenoga člana obitelji Axe Capital prisiljava i Axea i Wendy da malo zavire u dubinu svoje duše, a za Chucka to znači strašno nazadovanje u lovu na Axe Capital. Južni okrug poražen je kad zadobije još jedan udarac jer korumpirani sudac odbaci slučaj insajderske trgovine. Briljantnim protupotezom Chuck iskoristi Lonnie Watley za raskrinkavanje suca, a usput podmaže i tračnice za budući potez protiv Axe Capitala. Axe se sveti nekim zaposlenicima koji su napustili tvrtku.

Srijeda: MAGICAL THINKING

Axe izgubi stotine milijuna dolara zbog loše odluke i od Wendy traži pomoć. Chuck kreće u lov na moćne saveznike u borbi protiv Axea. Lara postavlja Lu kao novu kuharicu u Axe Capitalu, ali Lu ne želi raditi za bogate seronje i sestru vodi u staru četvrt da je podsjeti na njihove korijene. Sackerica i Connerty zatvaraju istragu o Axe Capitalu i odlučuju učiniti nešto riskantno. Chuck nađe dokaze - u vlastitom domu - koji bi mogli spasiti slučaj.

Četvrtak: THE CONVERSATION - posljednja epizoda
Hall obavještava Axea da Chuck ima nove dokaze protiv njega zbog kojih bi mogao završiti u zatvoru. Lara planira bijeg obitelji iz zemlje, a Axe optužuje Wendy da je Chucku dala informacije. Wendy se protivi i shvaća koliko je daleko Chuck otišao u lovu na Axea i prijeti da će ga razotkriti. I brak i karijera su mu ugroženi i Chuck je prisiljen produbiti razdor s Connertyjem. Chuck je toliko toga žrtvovao za taj slučaj, možda čak i svoj brak. Potraži Axea i eksplozivno se sukobljavaju.


Uloge: Paul Giamatti (Chuck Rhoades), Damian Lewis (Bobby Axelrod), Maggie Siff (Wendy Rhoades), Malin Akerman (Lara Axelrod), Toby Leonard Moore (Bryan Connerty), David Costabile (Mike Wagner Wags) i Condola Rashad (Kate Sacker)
Scenaristi i producenti: Brian Koppelman, David Levien i Andrew Ross Sorkin
Redatelj: Neil Burger
Urednica: Ranka Horvat

Ocijeni članak

Prosječna ocjena: 4,50 Broj ocjena: 2