Ciklus filmova Jiřija Menzela

Redatelj Jiři Menzel jedan je od najistaknutijih autora u povijesti češke kinematografije. HTV će emitirati ciklus njegovih filmova unutar kojeg prikazujemo šest iznimno važnih ostvarenja toga oskarovca. Ciklus je počeo 26. siječnja remek-djelom Selo moje malo, možda i najpopularnijim češkim filmom svih vremena, koji je 1987. bio nominiran za Oscara.

U ciklusu emitiramo i sljedeće filmove:

2. veljače - Svečanosti visibaba (Slavnosti sneženek
9. veljače - Striženo, skraćeno (Postrižiny)
16. veljače - Vikendica u šumi (Na samote u lesa
23. veljače - Strogo kontrolirani vlakovi (Ostre Sledovane Vlaky)
2. ožujka - Ševe na koncu (Skrivanci na niti)


Rođen 1938. godine, Menzel je karijeru započeo u kazalištu. Njegov prvi cjelovečernji igrani film Strogo kontrolirani vlakovi nagrađen je 1968. Oscarom za najbolji film s izvanengleskoga govornog područja. Film je snimio prema romanu glasovitoga češkog pisca Bohumila Hrabala, s kojim će i poslije surađivati u većini najuspjelijih ostvarenja.


Živeći u strogo kontroliranom komunističkom režimu, Menzel nije prolazio bez problema, pa je tako njegov film Ševe na žici, snimljen 1970., zabranjen za prikazivanje sve do 1990., kad je na Berlinskom filmskom festivalu nagrađen Zlatnim medvjedom.


Menzelovi filmovi najčešće su komedije situacije i karaktera. U najboljima od njih Menzel se pokazao kao nenadmašan majstor običnih karaktera koji u jednostavnim situacijama duhovito i nenametljivo propitkuje vječne ljudske teme i probleme. Jiři Menzel često je gostovao u Hrvatskoj, najčešće kao kazališni redatelj. Prošle godine Menzel je u Hrvatskoj, u produkciji HRT-a, snimio dva dokumentarna filma – Vaše more, naše more i Moj Dubrovnik.