In memoriam Jiří Menzel: Selo moje malo

7. rujna na HRT - HTV 2 u 21 sat

Gotovo dvadeset godina nakon Oscara za film Strogo kontrolirani vlakovi češki je redatelj Jiří Menzel 1987. ponovno nominiran za Oscara za najbolji film s neengleskog jezičnog područja, za komediju Selo moje malo (Vesničko má středisková).

Preminuo Jiří Menzel

Nominacija se nije pretvorila u nagradu, no film je ipak stekao status jednog od najpoznatijih čeških filmova svih vremena, a bio je i komercijalno najuspješniji izvozni filmski proizvod nekadašnje Čehoslovačke. Publika u Češkoj i danas ga stavlja na prvo mjesto ljestvice najboljih čeških filmova. Komedija je 1986. osvojila specijalnu nagradu žirija na filmskom festivalu u Montrealu.

U malom češkom selu Křečovice svi su na neki način povezani s poljoprivrednom zadrugom. Vozač zadružnog kamiona Karel Pávek očinski se brine za svog suvozača, mentalno zaostalog Otíka Rákosníka. Na svojim vožnjama često susreću mjesnog liječnika Skružnýja i pomažu mu u njegovim nevoljama s automobilom. Nakon jedne nezgode s kamionom, koju je skrivio Otík, Pávek izgubi strpljenje i traži da mu dodijele drugog suvozača. Otprilike u isto vrijeme u zadrugu stiže pismo od praškog poduzeća, u kojem Otíku nude posao i stan u Pragu.

Scenarist ove tople i zabavne priče o svakodnevici tipičnoga češkog sela iz razdoblja socijalizma je Zdeněk Svěrák, poznat i kao scenarist Oscarom nagrađenog filma Kolja. Mađarski glumac János Bán ulogom bezazlenog Otíka osvojio je nagradu za najboljega glumca na Filmskom festivalu u Parizu godine 1987. Uz Jánosa Bána i Mariána Labudu, simpatije gledatelja osvojio je Rudolf Hrušínský kao liječnik koji uživa u recitiranju poezije i promatranju prirode.

Osim filma, u spomen na Jiříja Menzela na HTV1 u 20:05 prikazujemo i njegov dokumentarni film Vaše more, naše more, a nakon njega, u 20:30, emisiju Posebni dodaci u kojoj je gostovao.