Ciklus filmova Clinta Eastwooda

U veljači, subotom na Prvom programu, prikazat ćemo ciklus filmova višestrukog oskarovca, legendarnog Clinta Eastwooda. Ciklus počinjemo 5. veljače akcijskim filmom Kalibar 20 za specijalista, snimljenim 1974. godine. Riječ je o debitantskom redateljskom projektu producenta, scenarista i redatelja Michaela Cimina, nagrađenog 1979. Oscarima za režiju i produkciju ratne drame Lovac na jelene. U spomenutom filmu Eastwood dijeli naslovnu ulogu sa slavnim Jeffom Bridgesom.

U ciklusu emitiramo i sljedeće filmove:

12. veljače - Klopka za inspektora Callahana (MAGNUM FORCE, 1973.)
19. veljače - Istjerivač pravde (THE ENFORCER, 1976.)
26. veljače - Vatrena lisica (FIREFOX, 1982.)

Jedna od najvećih legendi Hollywooda, glumac, redatelj i producent Clint Eastwood rođen je 31. svibnja 1930. godine u San Franciscu. Ima sedmero djece s pet žena, od kojih je samo dvjema bio oženjen. Njegovo se ime čak 164 puta pojavilo na odjavnim špicama (glumac, redatelj, producent, autor i glazbeni izvođač).

Lista nagrada koje je osvojio poduža je, a ima ih više od stotinu. Među njima su i četiri prestižna Oscara, tri Zlatna globusa, pet nagrada People's Choice Awards, nagrada za životno delo Američkog udruženja glumaca. Uloga u filmu Grand Torino iz 2008. godine bila mu je posljednja. Naime, nakon nje objavio je da se više neće baviti glumom.

Iako je njegova karijera filmaša duga i iznimno bogata, poseban joj pečat daje glavna uloga u Prljavom Harryju, kultnom kriminalističkom filmskom serijalu o inspektoru iz San Francisca. Original iz 1971. potaknuo je cijeli jedan podžanr policijskih filmova.

Prošloga svibnja ušao je u deveto desetljeće života, no zasad se nema namjeru prestati baviti režijom. Naime, internetska filmska baza podataka IMDB navodi da će premijera njegova novog redateljskog ostvarenja J. Edgar biti 2012. godine. Za biografsku dramu o kontroverznom direktoru FBI-a J. Edgaru Hooveru, scenarij je napisao Dustin Lance Black (Milk), a projekt će producirati Brian Grazer i kompanija Rona Howarda Imagine Entertainment. Naslovna uloga dodijeljena je najuspješnijem glumcu 2010. Leonardu DiCapriju.

Eastwood također planira za studio Warner Bros. režirati i producirati remake klasika iz 1937. Zvijezda je rođena (A Star is Born), u kojem bi glavnu ulogu tumačila Grammyjem ovjenčana r'n'b diva Beyoncé.