Mjesec dobitnika Oscara

Od 4. ožujka petkom na Prvom programu prikazivat ćemo filmski ciklus naziva Mjesec dobitnika Oscara. Ciklus će početi povijesnim epskim spektaklom Hrabro srce snimljenim 1995. godine. Drugi redateljski rad Mela Gibsona iznimno je naturalistički povijesni film s melodramskim primjesama, a osvojio je pet Oscara – za najbolji film, režiju, fotografiju, masku i montažu zvučnih efekata.

Slijede i filmovi:

11. ožujka – Moja Afrika
18. ožujka – Kišni čovjek
25. ožujka – Nepomirljivi

Moja Afrika
(1985.), ostvarenje legendarnog Sydneyja Pollacka, proglašeno je jednom od najljepših epskih ljubavnih priča na velikom ekranu. Adaptacija romantizirane biografije danske književnice Karen Christence von Blixen redatelju je donijela priznanje Američke filmske akademije te još šest Oscara od ukupno jedanaest nominacija.

Vestern Clinta Eastwooda Nepomirljivi djelo je koje analizira moral i licemjerje starog Zapada te govori o razlici između mita i povijesti. Film je snimljen 1992., a dobio je četiri Oscara: za najbolji film, režiju, mušku epizodnu ulogu (Gene Hackman) i montažu (Joel Cox).

Kišni čovjek, drama Barryja Levinsona iz 1988. godine, s Dustinom Hoffmanom i Tomom Cruiseom u glavnim ulogama, osvojila je četiri prestižna kipića. Među njima i onaj za najbolji scenarij.