Jeza u noći - triler

30. svibnja na HRT – HTV 3 u 22:20 (12)

Dave Garver popularni je voditelj noćne emisije s jazz-glazbom na maloj radijskoj postaji u kalifornijskom gradiću Carmelu. Jedne noći nazove ga neka žena i zamoli da joj odsvira glasovitu skladbu Errolla Garnera "Misty".

U istoj zgradi gdje se nalazi postaja je i kafić u koji Dave rado zalazi jer mu je barmen Murphy prijatelj. Tu se upozna s Evelyn Draper koja obožava njegovu emisiju. Otprati je do njezinog stana i provede s njom noć. Drugog dana pokuša nagovoriti svoju djevojku, kiparicu Tobie, da obnove vezu koja je došla u krizu jer je Toby ljubomorna na Daveove obožavateljice. Dave je i Evelyn shvatio kao "vezu za jednu noć". Ali ne i ona.

Jeza u noći prvi je film koji je režirao Clint Eastwood (r. 1930.). Nakon što je karijeru glumca počeo sredinom pedesetih na američkoj televiziji, pa je nastavio sredinom šezdesetih u Italiji u Leoneovim špageti-vesternima, krajem šezdesetih postigao je i u američkoj kinematografiji status zvijezde osobito zahvaljujući filmovima Šerif u New Yorku i Prljavi Harry, koje je režirao Don Siegel.

Nakon Jeze u noći Eastwood će režirati još desetke filmova. Ovaj je film izvrstan triler, značajan ne samo u Eastwoodovoj filmografiji nego i u povijesti tog žanra. Nedvojbeno je bio inspiracija i za kasnije snimljenu Fatalnu privlačnost.

U američkom trileru (PLAY MISTY FOR ME, 1971.) glume Clint Eastwood, Jessica Walter, Donna Mills, Don Siegel, John Larch i drugi. Scenaristi su Jo Heims i Dean Riesner.