Misija za malene pacijente

Akcija udruge Krijesnica za dječji onkološki odjel KBC-a Rijeka je završena 15. ožujka. Iako se predviđalo da bi akcija trebala trajati godinu dana kako bi se prikupilo 1 600 000 kuna, u samo tri Misije prikupljeno je čak 1 800 000 kuna! Dječji onkološki odjel KBC-a Rijeka brine za 1000 mališana oboljelih od malignih bolesti iz čak tri županije – Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske.

Od tisuću malenih bolesnika, u bolnici ima mjesta tek za desetero. Broj oboljele djece u stalnom je laganom porastu. Od troje oboljele djece jedno neće preživjeti, a oni koji će ozdraviti, proći će velike patnje, teško liječenje odvojeni od roditelja i obitelji.  U trenutku kada u Hrvatskoj svaki drugi dan od neke maligne bolesti oboli jedno dijete, ovo je možda mali ali ipak nevjerojatan uspjeh.

Akciji se pridružio i dječji list Radost, koji ove godine slavi 60-ti rođendan. U ime lista direktor Drago Kozina objavio je kako će udruzi Krijesnica za dječji onkološki odjel KBC-a Rijeka donirati sva sredstva namijenjena proslavi 60-tog rođendana lista, kao i 200-tinjak knjiga, enciklopedija, slikovnica. 


Četiri dive za žene regije

Drugi dio emisije obilježilo je gostovanje četiriju diva regije - Maye Sar (BiH), Karoline Gočeve (Makedonija), Aleksandre Radović (Srbija) i Nine Badrić(Hrvatska). Naime, na inicijativu bosanskohercegovačke pjevačice Maye Sar pokrenuta je akcija koja za cilj ima prevenciju raka grlića maternice od kojeg svake godine u Hrvatskoj oboli 400 žena.

Spoznaja o tome koliko su žene u BiH pa i u cijeloj regiji slabo informirane o ovoj zloćudnoj bolesti, potaknula je  Mayu Sar na akciju. Preostale tri dive odazvale su se u trenu.  Nastala je sjajna pjesma, pokrenuta je sjajna akcija.  Na kraju emisije prvi put u hrvatskom tv eteru čuli smo uživo pjesmu koju ove četiri sjajne mlade glazbenice zajedno izvode – Moj je život moja pjesma. U emisiji smo vidjeli i spot koji su snimile, a imali smo se prilike upoznati s djelićem njihova humanitarnog rada.

Još jedna Misija Roberta Zubera i Sanje Mikleušević Pavić, unatoč teškim temama kojima se bavi, pred ekranima nas je ostavila nasmiješene i zadovoljne. Upravo nam njih dvoje svakog tjedna pružaju šansu da običnim telefonskim pozivom učinimo veliku stvar i osjećamo se dobro u svojoj koži.


Misiju od 15. ožujka možete pogledati OVDJE