Potpisan Protokol o obrazovanju

U Sarajevu je 12 direktora javnih televizija jugoistočne Europe potpisalo  Protokol o regionalnoj suradnji. Time se otvorila mogućnost izobrazbe, zajedničke koprodukcije, nabave tehnologije te šire programske suradnje. Također put je to i jačanja utjecaja javnih televizija na razvoj modernog demokratskog društva u jugoistočnoj Europi.

Pokrovitelj protokola je Vijeće za regionalnu suradnju (RCC), a u ime Hrvatske radiotelevizije potpisao ga je predsjednik Uprave HRT-a i predsjednik Europske udruge javnih servisa jugoistočne Europe Josip Popovac.

Tom prigodom Popovac je izjavio kako nikada javni servis nije bio potrebniji te da su budućnost javnih medijskih servisa prepoznale i Europska komisija i države u regiji. Ovaj dokument potvrđuje ozbiljnost i predanost javnih servisa iz regije ispunjavanju naše osnovne funkcije usluga građanima i to ovaj put kroz edukaciju i obuku, rekao je Popovac.

Glavni tajnik Vijeća RCC-a Hido Biščević ocijenio je da je potpisivanje protokola dokaz da se jača suradnja u jugoistočnoj Europi unatoč političkim prijeporima.

Potpisivanje su zajednički organizirali Europska asocijacija javnih radiotelevizijskih servisa jugoistočne Europe, Radiotelevizija Bosne i Hercegovine i Tajništva RCC-a.

Kao nasljednik Pakta o stabilnosti za Jugoistočnu Europu, RCC potiče regionalnu suradnju te potpomaže europske i euroatlantske integracije u jugoistočnoj Europi. Vijeće je u svojem radu usmjereno na gospodarski i socijalni razvoj, infrastrukturu i energetiku, pravosuđe i unutarnje poslove, sigurnosnu i parlamentarnu suradnju te izgradnju ljudskih potencijala. Sjedište RCC-a je u Sarajevu, a u članstvu je 46 zemalja, organizacija i međunarodnih financijskih institucija.

Europska udruga javnih servisa u jugoistočnoj Europi neprofitno je strukovno tijelo javnih servisa u regiji, osnovano u studenom 2010. godine. Vijeće za regionalnu suradnju poduprlo je uspostavljanje udruge.