Film Mire Brankovića u Karlovym Varima

Dokumentarni film Iran, zemlja i ljudi redatelja Mire Brankovića, urednika u HTV-ovom Dokumentarnom programu, uvršten je u natjecateljski program filmskog  festivala u Karlovym Varyma u Republici Češkoj.

Film je nastao u produkciji Dokumentarnog programa HTV-a, a dovršen je prije dva mjeseca. Sniman je na brojnim atraktivnim lokacijama u Iranu, i tijekom 40 minuta trajanja opisuje običaje, ljude i povijesna mjesta u Iranu.

Posebno je zanimljiv drevni grad Kandovan, star preko 700 godina, a neke od  kuća iz tog doba su još uvijek naseljene.  Kuće su usječene u stijene i podsjećaju na veliki pčelinjak, rekao je Branković. Osim svojom ljepotom, Kandovan je poznat i kao izvor ljekovite mineralne vode za koju se vjeruje da pomaže kod bolesti bubrega.

Ekipa HTV-a tijekom 20-ak dana boravka u Iranu snimala je i nomade u pustinji, stanovnike i njihove običaje a premijera filma očekuje se tijekom jesenske sheme HTV-a. Nije bilo lako dobiti dozvole za sve te lokacije ali smo uspjeli i sve to zabilježili našim kamerama kako bi gledateljima što bolje dočarali Iran, dodao je Branković.

Festival u  Karlovym Varyma traje od 6. do 9. listopada 2011. godine, a ovogodišnje izdanje 44. je po redu.