HTV na festivalu etnološkog filma

Vela Gospe na Salima, dokumentarna emisija Odsjeka emisija pučke i predajne kulture, Programa za kulturu, Odjela obrazovnog programa HTV-a, bit će prikazana na jubilarnom, XX. međunarodnom festivalu etnološkog filma.

Emisija je od 115 filmova prispjelih u selekciju, odabrana među 32 koja se bore za nagrade. Njezin urednik, scenarist i redatelj je Aleksej Pavlovsky.

Festival se održava od 17. do 22. listopada u Beogradu.

                                                    * * *

U Salima na Dugom Otoku, u sjevernoj Dalmaciji, 15. kolovoza, dan Velike Gospe velika je svetkovina, jer je Gospi posvećena tamošnja župna crkva. Specifičnost saljskog svetkovanja ovog blagdana poseban je način kićenja crkve - u konopce se zatiču grane smrdele i facoli, šareni rupci, a tako okićeni konopci napinju se od crkve prema ogradi crkvenog dvorišta. Večer prije toga djeca po selu kradu lonce s cvijećem i njima kite crkvenu ogradu.

Mještanin Ante Mihić voditelj je Hrvatske knjižnice i čitaonice u Salima, koju je svojim djelovanjem doveo na razinu neformalnog mjesnog centra za kulturu. Čovjek širokih interesa, ljubitelj filma i glazbe, školovan za svećenika, ali laik, tradicionalan ali neformalan, Ante je od svoje knjižnice i čitaonice napravio dnevni boravak Saljanima i saljskim gostima.

U pojavnosti glumca i ulozi pripovjedača Ante nas vodi kroz priču o svetkovanju Velike Gospe u Salima. Naravno, samo zato jer je autor ovog filma tako htio i time nam samima ostavio da se zapitamo o čijoj je, zapravo, priči riječ.

Redatelj, scenarist i urednik: Aleksej Pavlovsky
Mentor: Dražen Piškorić
Istraživanje: Vido Bagur, Ante Mihić
Snimatelj: Siniša Galar
Montažer: Mladen Radaković
Na engleski prevela: Tanja Bukovčan, Ph.D.
Rasvjeta: Dubravko Topol, Sasha Kračun
Tonski snimatelji: Željko Dudić, Tomislav Gašparić
Tonska obrada: Siniša Tvorić
Tajnica režije: Maša Božičević
Vozač: Ivica Kluga
Producent: Drago Škobić
Production Company: HRT – Hrvatska televizija, redakcija Program za kulturu, Odsjek emisija pučke i predajne kulture
Format kopije za projekciju: DVD, Pal, 4:3, STEREO
Trajanje: 34,10 min.