Goyini duhovi - drama

6. svibnja na HRT – HTV 3 u 21:20 (15)

Španjolska, kraj 18. stoljeća. Francisco Goya već je etablirani dvorski slikar, osim po talentu poznat i po kontroverzama vezanima uz njegove odnose s modelima i po satiri koju stavlja u svoj rad, zbog čega je često na meti vlade i Katoličke Crkve. Jednoga dana svećenik Lorenzo unajmljuje Goyu da naslika njegov portret.

Ne bi li inkvizitorima dokazao da nije u odnosu s potencijalno opasnim slikarom, optuži slikarev model, mladu Ines, za herezu. Nju podvrgava teškim mukama, ona sve prizna, ali njezin imućni otac zaprijeti Lorenzu da će mu nanijeti veliku sramotu. Zbog toga Lorenzo bježi iz Španjolske...

Goyini duhovi solidna je drama koja donosi maštovitu priču o Španjolskoj u doba inkvizicije. Uradak je to slavnoga američkoga redatelja češkoga podrijetla Miloša Formana (Let iznad kukavičjeg gnijezda, Amadeus).

On je ujedno i koautor scenarija s poznatim francuskim scenaristom i glumcem Jean-Claudeom Carrièreom.

U priču je vješto uklopljen jedan od najvećih španjolskih slikara i grafičara svih vremena, Francisco José de Goya y Lucientes. Sjajne glumačke interpretacije izveli su poznati glumci Natalie Portman, Stellan Skarsgard te osobito Javier Bardem.

Američko-španjolski film (GOYA'S GHOSTS, 2006.) je u cijelosti snimljen u Španjolskoj i krase ga izuzetna scenografija i kostimografija.