Posebna nagrada Dramskom programu HR-a

Dramski program Hrvatskoga radija dobitnik je posebne nagrade hrvatskog glumišta za dugogodišnje djelovanje u promociji hrvatske drame i kazališta te kreativno oblikovanje radio drame kao posebnog, tom mediju primjerenog umjetničkog izraza.

Redovito surađujući s najboljim hrvatskim glumcima, piscima, dramaturzima, prevoditeljima i redateljima svih naraštaja, Dramski program Hrvatskoga radija godišnje emitira gotovo 200 premijera (klasici, krimići, komedije, znanstvena fantastika, dokumentarna radiodrama…), raspoređenih na sve tri mreže Hrvatskoga radija, dostupnih i putem satelita i interneta.

Sa svojim je emisijama redovito prisutan na najuglednijim svjetskim radiodramskim festivalima, a od 1968., kada je Zvonimir Bajsić u Berlinu dobio Grand Prix za radiodramu Prijatelji, emisije HRT-ovog radijskog dramskog programa dobile su više od trideset velikih međunarodnih nagrada i priznanja, od čega njih desetak u posljednjih petnaest godina.

Bogata dramska fonoteka Hrvatskoga radija, koja omogućuje emitiranje raznih posebno osmišljenih repriznih ciklusa, po svojem opsegu i vrijednosti usporediva je sa zbirkama središnjih nacionalnih knjižničkih fondova, a važan dio djelovanja su i izdavačka djelatnost (knjige i nosači zvuka) i organizacija velikog međunarodnog radiodramskog festivala Prix Marulić.

Proizvodi ovog programa, koji će iduće godine slaviti osamdeset godina od emitiranja prve radiodrame u Hrvatskoj, dopiru do svakog planinskog prijevoja, do svakog otoka, broda i automobila, do mnoštva ljudi svake dobi i obrazovanja. Na taj način, kao svojevrsno najposjećenije kazalište s najjeftinijom ulaznicom, koje pritom zadržava međunarodno i stručno priznatu umjetničku razinu, Dramski program Hrvatskoga radija posebno doprinosi hrvatskoj kulturi i hrvatskim kulturnim stečevinama.

Nagrada će biti uručena na svečanosti dodjele Nagrada hrvatskoga glumišta 24. studenoga u dvorani zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta.