Ulzanin prepad - vestern

20. veljače na HRT3 u 23 sata - američki film ULZANA'S RAID, 1972. (12)

Ulzanin prepad dvadeset i treći je film u karijeri velikog američkog redatelja Roberta Aldricha (1918-1983), jednog od najintrigantnijih žanrovskih filmaša pedesetih i šezdesetih godina. Aldrich je režirao ukupno trideset i jedan film.

Naša televizijska publika dobro poznaje neke od njegovih najboljih djela: Vera Cruz (1954), Poljubac smrti (1955), Veliki nož (1955), Napad (1956), Što se dogodilo s Baby Jane? (1962) i Dvanaest žigosanih (1967). Premda Aldrich nije nikad snimio film o vijetnamskom ratu, Ulzanin prepad može se shvatiti i kao iznošenje upravo onih moralnih dilema koje su vezane i uz taj rat.

                                                  * * *

Apač Ulzana jednog dana pobjegne sa skupinom ratnika iz rezervata i počne pljačkati, ubijati i masakrirati doseljenike. Zapovjednik područnog vojnog utvrđenja, bojnik Cartwright, ne može poslati mnogo ljudi za Ulzanom. Sastavi malu jedinicu čije vođenje povjeri mladom i neiskusnom poručniku Garnettu DeBuinu. Glavni DeBuinov "savjetnik" bit će iskusni vojni izviđač McIntosh koji poznaje Apaše. S njima će kao vodič jahati i Apač Ke-Ni-Tay.

U jedinici je prvi DeBuinov podčinjeni jedan iskusni i hrabri narednik. DeBuin je sin protestantskog svećenika. Odgojen je u strogom kršćanskom duhu i ne može razumjeti zašto su Ulzana i njegova skupina tako okrutni. On je zaboravio da su se i bijelci također prema njima tako ponašali.

Uloge: Burt Lancaster, Bruce Davison, Jorge Luke, Richard Jaeckel, Joaquin Martinez, Douglas Watson
Scenarij: Alan Sharp