Priznanje filmu "Lea i Darija"

Na upravo završenom Jewish Eye Film Festivalu u Ashkelonu (Izrael), film Branka Ivande, Lea i Darija, dobio je posebno priznanje žirija. Među 85 filmova iz 25 zemalja, filmu Lea i Darija pripala je i čast otvaranja 8. izdanja Jewish Eye-a. Redatelj Ivanda bio je počasni gost festivala, u okviru kojega je prikazan i dokumentarni film istog autora, Dječje carstvo.

Lea i Darija će gostovati u čuvenom Lincoln centru u New Yorku, neposredno prije zagrebačke premijere, koja će se održati 29. siječnja 2012.godine.

Priča je to o djevojčicama, Židovki Lei Deutch i folksdojčerici Dariji Gasteiger, koje su uoči Drugoga svjetskog rata u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu oduševljavale publiku pjevanjem, glumom i plesom. Rat je rastavio dvije male zvijezde. Lea je umrla u vlaku za Auschwitz, a u logoru je stradala cijela njezina obitelj. Darija je preživjela, no njezina je obitelj morala pobjeći pred partizanima. Film je oživio ne samo njihovo djetinjstvo, nego i glazbeni i glumački život predratnog vremena.

Glavni glumci su: Klara Naka, Tamy Zajec, Zrinka Cvitešić, Linda Begonja, Ana Vilenica, Višnja Babić, Goran Grgić, Dražen Čuček, Radovan Ruždjak, Ivan Đuričić, Sebastijan Cavazza, Joško Ševo.

Dramski program HTV-a je koproducent filma.