Ponos Hrvatske

Hrvatska radiotelevizija će ove godine po treći put, zajedno s 24sata d.o.o, Agrokorom  i Udrugom „Ponos Hrvatske“,   surađivati na projektu dodjele nagrade „Ponos Hrvatske“, koju je 2005 godine ustanovio list 24sata, a dodjeljuje se hrabrim ljudima koji su spremni žrtvovati svoje živote za dobrobit drugih.

Nagrada „Ponos Hrvatske“ pod visokim je pokroviteljstvom  Predsjednika RH-a.

Projekt ima za cilj afirmaciju društveno poželjnih oblika javnog djelovanja, ponašanja, pomoći drugim ljudima te poticanja osoba na humanost, poštenje i druge pozitivne akcije.

Ocjenjivački sud u sastavu: Gordana Buljan Flander, psihologinja, Slavica Knežević, glumica i Šime Strikoman, fotograf  izabrali su za 2011. godinu 24 heroja, ljude velikog srca, junake modernog doba koji su svojim  nesebičnim i nevjerojatnim ponašanjem  zadivili hrvatsku javnost.

Ovogodišnji dobitnici su: Olga i Krešimir Župan, velečasni Ivica Zirdum, stolnotenisačica Maja Šuman, frizerke Marija Tašić i Ana Markovinović Žižanović, Mirjana Krnačić Pellizer iz Rovinja, Valentino Pongračić i Matija Mutka koji su spasili prijatelja iz gorućeg automobila, Damir Begović i Nikola Škulec iz Dugogo Sela, profesor Dražen Cvetković koji je zaštitio učenika od nasilnih kolega, Osiječanka Ena Šarac, mladić Stjepan Mirković koji prikuplja sredstva za siromašne, posthumno humanitarac Damir Gal iz Zagreba, hrabri zaštitar iz Splita Zdenko Milošević, dr. Darko Chudy i Odjel za neurologiju KB Dubrava iz Zagreba, Udruga Crveni nosevi- klaunovi liječnici koji uveseljavaju teško bolesnu djecu po bolnicama, dr. Tomislav Smoljanović, Hrvoje Bilić iz Županje koji je pet puta vratio nađeni novac, Zdenko Husjak iz Osijeka, vatrogasci iz Siska Krešimir Periček, Zlatkao Šimović, Bruno Tišljar i njihove kolege, odgojiteljice dječjeg vrtića „Krijesnica“ iz Hrvatske Kostajnice, jedanaestogodišnja djevojčica Ranka Njegovanović koja skrbi o svojoj obitelji, policajac Mario Stipetić iz Karlovca, humanitarci iz Bjelovara Danica i Martin Bilić, Mateja Pranješ i Kristijan Mioč koji su spasili stariji bračni par iz jurećeg vlaka te bračni par Ivanka i Ivica Čelik koji su posvojili troje djece svojih umrlih prijatelja.

Novinari HRT-a će snimiti 24 priče o tim herojima, a reportaže će biti  emitirane  dnevnim emisijama HRT-a , dok će se 22. siječnja 2012. održati izravni prijenos dodjele nagrade Ponos Hrvatske za 2011. godinu  u HNK-u Zagreb s početkom u 20.15 sati na II programu HTV-a.

Na svečanoj dodjeli priznanja „Srce na dlanu“, skulpture koju je izradio ugledni umjetnik Ivica Propadalo, nastupit će Ivana Kindl, Vanna i Ante Gelo sa svojim bandom.

Redatelj: Tvrtko Grgić
Urednica: Vedrana Međimorec