"Tita" pratilo 428.476 gledatelja

Prvu epizodu dokumentarne serije Tito - posljednji svjedoci testamenta Lordana Zafranovića pratilo je 428.476 gledatelja odnosno 10,3 posto opće populacije (AMR) ili 20,4 posto onih koji su u tom trenutku bili pred malim ekranima (SHR). Epizoda je emitirana u ponedjeljak, 2. siječnja na HTV-u 1 u 20.25 sati.

U intimnoj priči o životu Josipa Broza Tita u 13 epizoda, posljednji svjedoci njegove epohe i testamenta - najbliži članovi obitelji, žene, prijatelji i suradnici, ispričali su svoje priče o Titu kao jednom običnom neobičnom čovjeku. Ispričali su ih iskreno i otvoreno, s vremenskom distancom, bez vela tajni, ideologije i mita, posredno - kroz njihova osobna iskustva, doživljaje i događaje iz života i rada s Titom.

Oživljena sjećanja bude vrlo različite emocije iz njihovog i Titovog burnog privatnog i profesionalnog života. Otkrivaju se i neki novi, zanimljivi detalji s pozornice Titovog života u turbulentnom vremenu 20. stoljeća, čije su svjetske i domaće povijesne okolnosti nesumnjivo pridonijele formiranju originalne, osebujne i ponekad kontroverzne Titove ličnosti, ali i na koje je okolnosti on povratno izvršio snažan i vrlo često presudan utjecaj.

Serija posebno ukazuje na ulogu Tita u nekim važnim događajima u Hrvatskoj, što je bilo povijesno uvjetovano (Bleiburg, Goli otok, Hrvatsko proljeće...). Unatoč tome, serija nema istraživački karakter, nego je rađena intimistički, bazira se na ekskluzivnim pričama iz Titovog života, bez pretenzija da daje političku evaluaciju Tita ili povijesnih zbivanja u 20. stoljeću.

Iako pripadaju prošlosti, Josip Broz Tito i 20. stoljeće neosporno i danas idu zajedno i još uvijek izazivaju znakovit interes domaće, ali i najšire svjetske javnosti.

                                                    * * *

9. siječnja - ILEGALA
Druga epizoda pod nazivom ILEGALA je priča o Titovom intrigantnom ljubavnom, političkom i kulturnom životu u vremenu od 1936. do 1940. godine.
Tito je u svakom pogledu bio 'profesor' ilegale. Bio je izuzetno vješt u izbjegavanju opasnosti i iznalaženju novih metoda ilegalnog djelovanja i zaštite.

U vrijeme najveće konspiracije Tito se svakodnevno družio s vrhunskim zagrebačkim umjetnicima i intelektualcima u salonu Šilovića u Masarykovoj ulici i, dapače, bio im je autoritet. Kao redovni član salona uživao je zaštitu hrvatskog bana Šilovića.


Redatelj: Lordan Zafranović
Montažer: Albert Kolombo
Urednik redakcije Dokumentarni program: Ninoslav Lovčević
Produkcija: HRT, Kinodokument, Gama studio, 2011.

Seriju prikazujemo ponedjeljkom na HTV-u 1 oko 20.25.