Sjećanja jedne gejše - drama

24. travnja na HRT – HTV 1 u 20:05

Film je fascinantna rekonstrukcija predratnog Japana i života gejša, u režiji Roba Marshalla (Chicago, Pirati s Kariba 4). Raskošno je snimljen i zasluženo je osvojio Oscare za scenografiju, kostime i kameru.

Snimljen je prema romanu američkog pisca Arthura Goldena, koji je, među ostalim, studirao japansku povijest i umjetnost, te nekoliko godina radio u Tokiju.

Roman Sjećanja jedne gejše pisao je deset godina i za to vrijeme ga triput posve preradio, mijenjajući točku gledišta. Naposljetku se odlučio za pripovijedanje u prvom licu, iz perspektive glavne junakinje Sayuri, a naracija u prvom licu zadržana je i u filmu.

Skupljajući građu za roman, razgovarao je s mnogim gejšama, a najviše s Mineko Iwasaki, koja ga je kasnije tužila zbog kršenja povjerenja, jer se gejše zaklinju da neće odavati identitet svojih klijenata. Roman je objavljen 1997. godine, dvije godine bio je prvi na top-listi bestsellera New York Timesa, preveden je na 32 jezika i objavljen u 4 milijuna primjeraka.

U američkom filmu (MEMOIRS OF A GEISHA, 2005.) glume Ziyi Zhang, Suzuka Ohgo, Michelle Yeoh, Gong Li, Kaori Momori, Zoe Weizenbaum, Youki Kudoh, Ken Watanabe, Koji Yakusho.

Sadržaj pročitajte na rasporedu emitiranja.