Dodijeljena Srca na dlanu

HRT ove godine po treći put, zajedno s 24 sata d.o.o, Agrokorom i Udrugom Ponos Hrvatske, surađuje na projektu dodjele nagrade Ponos Hrvatske hrabrim ljudima koji su spremni žrtvovati svoje živote za dobrobit drugih.

U nedjelju 22. siječnja dodjeljena je nagrada Srce na dlanu ljudima koji su nesebično pomagali drugima i odvajali od sebe.

Ovogodišnji dobitnici nagrade pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika RH Ive Josipovića su:

Olga i Krešimir Župan, velečasni Ivica Zirdum, stolnotenisačica Maja Šuman, frizerke Marija Tašić i Ana Markovinović Žižanović, Mirjana Krnačić Pellizer iz Rovinja, Valentino Pongračić i Matija Mutka koji su spasili prijatelja iz gorućeg automobila, Damir Begović i Nikola Škulec iz Dugog Sela, profesor Dražen Cvetković koji je zaštitio učenika od nasilnih kolega, Osječanka Ena Šarac, mladić Stjepan Mirković koji prikuplja sredstva za siromašne, postumno humanitarac Damir Gal iz Zagreba, hrabri zaštitar iz Splita Zdenko Milošević, dr. Darko Chudy i Odjel za neurologiju KB Dubrava iz Zagreba, Udruga Crveni nosevi - klaunovi liječnici koji uveseljavaju teško bolesnu djecu po bolnicama, dr. Tomislav Smoljanović.

Nagradu su dobili i Hrvoje Bilić iz Županje koji je pet puta vratio nađeni novac, Zdenko Husjak iz Osijeka, vatrogasci iz Siska Krešimir Periček, Zlatko Šimović, Bruno Tišljar i njihove kolege, odgojiteljice dječjeg vrtića Krijesnica iz Hrvatske Kostajnice, jedanaestogodišnja djevojčica Ranka Njegovanović koja skrbi o svojoj obitelji, policajac Mario Stipetić iz Karlovca, humanitarci iz Bjelovara Danica i Martin Bilić, Mateja Pranješ i Kristijan Mioč koji su spasili stariji bračni par iz jurećeg vlaka te bračni par Ivanka i Ivica Čelik koji su posvojili troje djece svojih umrlih prijatelja.

Ocjenjivački sud u sastavu psihologinja Gordana Buljan Flander, glumica Slavica Knežević i Šime Strikoman, fotograf izabrao je za 2011. godinu 24 heroja, ljude velikog srca, junake modernog doba koji su svojim nesebičnim i nevjerojatnim ponašanjem zadivili hrvatsku javnost.

Novinari HRT-a snimili su 24 priče o tim herojima, a reportaže su emitirane u dnevnim emisijama HRT-a, a večeras se svečanost dodjele nagrade Ponos Hrvatske za 2011. godinu održava u zagrebačkom HNK-u.

Na svečanoj dodjeli priznanja  čiju skulpturu je izradio Ivica Propadalo nastupili su Ivana Kindl, Vanna i Ante Gelo sa svojim bandom te KUD Ivan Goran Kovačić. Redateljska palica je bilau rukama Maria Kovača, a svečanost su vodili Barbara Kolar i Duško Ćurlić. Petra Bokić i Mišo Kamber iz skupine Zvuk sjene pobrinuli su se za poseban ugođaj na sceni.

Projekt je 2005. godine ustanovio list 24 sata, s ciljem afirmacije društveno poželjnih oblika javnog djelovanja, ponašanja, pomoći drugim ljudima te poticanja osoba na humanost, poštenje i druge pozitivne akcije.

Redatelj je Tvrtko Grgić, a urednica Vedrana Međimorec.