Monty Python: Smisao života

31. prosinca na HRT3 u 22.30 - britansko-američki film MONTY PYTHON'S MEANING OF LIFE, 1983. (12)

Ovo je treći i posljednji igrani film glasovite britanske crnohumorne skupine (prva dva su Monty Python i Sveti gral iz 1975. te Brianov život iz 1979.) koja se proslavila svojim televizijskim Letećim cirkusom Montyja Pythona emitiranim sedamdesetih na BBC-ju.

Kao što naslov sugerira, film je posvećen vječnoj temi smisla čovjekova postojanja, ali na prepoznatljivo pomaknut i uvrnut montypythonovski način, s naglaskom na apsurdnom, grubom i u krajnjoj liniji intelektualnom humoru.

Prva epizoda The Crimson Permanent Assurance nastala je neovisno od ostatka filma i izvorno nije ni bila planirana kao dio filma, a za razliku od ostalih, režirao ju je Terry Gilliam (koji je režirao i animirane dijelove u preostalom dijelu filma), jedini Amerikanac u skupini. Gilliam je, za razliku od Velšanina Terryja Jonesa koji je bio glavni redatelj sva tri pythonovska filma, kasnije ostvario respektabilnu samostalnu redateljsku karijeru (Brazil, Kralj ribara, 12 majmuna).

U ovome ostvarenju glume Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Terry Jones, Eric Idle, Michael Palin, Carol Cleveland, Patricia Quinn. Scenarij potpisuje skupina Monty Python - G. Chapman, J.Cleese, T.Gilliam, T. Jones, E. Idle i M. Palin.