Projekt: Kako vidim svoje susjede

U Novom Sadu su se sastali predstavnici Asocijacije javnih televizija Jugoistočne Europe. Žele projektima promovirati ulogu javnih servisa u demokratizaciji društva i rušenju stereotipa koje često imamo jedni o drugima.

Kako vidim svoje susjede, projekt je HRT-a u kojem će mladi redatelji do 35 godina raditi kratke dokumentarne filmove o svojim susjedima, odlaskom u zemlje o kojima snimaju priču.

Nadahnuće za taj koprodukcijski projekt devet zemalja  bio je dokumentarac Što je meni Balkan mlade hrvatske redateljice Ines Pletikos. Zanima to i Europsku komisiju, koja ga financira, a snimanju se pridružila i Turska, koja zna da na jugoistoku ne može proći loše.

Glavni ravnatelj HRT-a i predsjednik Asocijacije javnih televizija jugoistočne Europe Josip Popovac rekao je kako je namjera da se ideja javnog servisa promovira i da se javni servisi u jugoistočnoj Europi zaštite. Bilo od političkih utjecaja, bilo od komercijalnih utjecaja.

Projekte na kojima će raditi 20 javnih televizija trebalo bi vidjeti 150 milijuna gledatelja. Tako bismo, razbijajući predrasude, trebali postati bolji susjedi.