Uskoro Jugoslavenske tajne službe

Novi dokumentarni serijal premijerno na HTV-u!

Novi dokumentarno igrani serijal Jugoslavenske tajne službe donosi fascinantnu priču o nastanku, stvaranju i djelovanju Jugoslavenskih tajnih službi.

Kroz 10 epizoda u serijalu autora Miljenka Manjkasa sudjeluje više od 70 sugovornika, što povjesničara i publicista, što izravnih sudionika događaja - od šefova, agenata i ubojica tajnih službi te tadašnjih partijskih moćnika pa sve do preživjelih žrtava atentata i članova obitelji nastradalih.

Serija tematizira više od 60 pojedinačnih slučajeva likvidacija, neuspjelih atentata, otmica, ubojstava u zatvoru i političkih namještaljki, kao i masovne represije nad ideološkim neprijateljima.

Poratni zločini nad zarobljenicima, obračun s Crkvom i građanskim političarima, sukob s Informbiroom, Goli otok, eliminacija srpskih unitarista te gušenje Hrvatskog proljeća akcije su u kojima su aktivno sudjelovale tajne službe.

Istraživački tim serijala obradio je više od 1.000 arhivskih audio-snimki i dokumenata, od kojih će mnogi biti prvi put predočeni javnosti. Oko 30 događaja rekonstruirano je pomoću akcijskih ili dijaloških igranih scena s poznatim hrvatskim glumcima: Goran Navojec (Luburić), Goran Grgić (Stepinac), Boris Svrtan (Tito) itd.

Serijal otkriva dosad nepoznate detalje i fenomene vezane uz YU tajne službe. Agenti su kopirali metode NKVD-a, postojalo je 2 milijuna dosjea nadziranih građana, a omjer je bio jedan agent na 10 stanovnika što je bilo više nego u SSSR-u. Otkrivaju se metode isljeđivanja i tortura, lažna svjedočenja, montirani procesi, smaknuća bez suđenja, ilegalna hapšenja te Titova opsjednutost službama.

Prvu epizodu novog serijala ne propustite u ponedjeljak 2. travnja na Prvom programu Hrvatske televizije u 20 sati i 35 minuta.