Sporazum o suradnji za HTV 3

Hrvatska radiotelevizija i 14 nacionalnih institucija i udruga koje djeluju na području obrazovanja, kulture, znanosti i umjetnosti u petak su na  HRT-ovu domu u Zagrebu potpisale Sporazum o suradnji u osmišljavanju programa i proizvodnji programskih sadržaja za Treći program Hrvatske televizije (HTV 3).

U osmišljavanju sadržaja za novi kanal, koji prema privremenome ugovoru s Vladom HRT treba pokrenuti tijekom 2012. godine, s javnim servisom surađivat će Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti,  Sveučilište u Zagrebu, Matica Hrvatska, Društvo hrvatskih književnika, Institut hrvatske glazbe. 

Među institucijama su i Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, Udruženje hrvatskih arhitekata, Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, Hrvatsko društvo kazališnih kritičara, Društvo hrvatskih književnih prevodilaca, Knjižni blok – inicijativa za knjigu i Kazališni epicentar.

„U travnju započinjemo sa javnom raspravom o potpisivanju novog petogodišnjeg ugovora između HRT-a i Vlade RH, stoga je najvažnije da se čuje glas javnosti te da upravo javnost utječe na programske sadržaje koje HRT kao javni servis treba ponuditi građanima.“ , rekao je predsjednik Uprave HRT Josip Popovac, koji je potpisao ispred javnog rtv servisa. 

Popovac je dodao kako je želja i ideja da se sa novim programskim kanalom ojačaju one javne vrijednosti koje svaki javni servis treba imati. 

Ideja okupljanja šireg kruga institucija upravo je na tom tragu, da se međusobno približimo te da jednim sinergijskim djelovanjem osmislimo javni servis kakav je svima u Hrvatskoj potreban“, rekao je također Popovac.

Sporazum se neće ograničavati samo na one institucije koje su ga  potpisale u petak, već je otvoren i drugima, istaknuto je na potpisivanju.

Predstavnici okupljenih institucija pozdravili su potpisivanje ovog Sporazuma kao važnog trenutka za hrvatsku kulturu. 

Jedna od ključnih stavki u ovom Sporazumu je što se njime neće zanemarivati isti sadržaji na Prvom i Drugom programu. Vjerujem da je ovo početak jedne velike suradnje, proteklih godina nismo bili svjedoci da se oko jedne tako važne stvari za istim stolom okupio toliki broj institucija.“, rekla je Ana Lederer, intendantica HNK u Zagrebu.

Inače, potpisivanju Sporazuma prethodilo je potpisivanju Pisma namjere između HRT-a i sedam institucija 10. veljače ove godine, a Sporazumom se suradnja širi na novih sedam institucija, čime ih je sada  ukupno 14.