HRT-ovac režirao crtani film

Zaposlenik HRT-a Igor Lepčin režirao dugometražni animirani film Inspektor Martin i banda puževa!

U kinima diljem Hrvatske uskoro počinje prikazivanje dugometražnog animiranog filma Inspektor Martin i banda puževa redatelja Igora Lepčina, grafičkog dizajnera zaposlenog na Hrvatskoj televiziji.

Film se temelji na ideji Tomislava Zagode, inače dobitnika nagrade Grigor Vitez, a scenarij je zajedno s redateljem napisao Saša Lepčin. Cjelokupni projekt financiran je privatnim sredstvima, što Inspektora Martina i bandu puževa čini prvim nezavisnim dugometražnim animiranim filmom u Hrvatskoj. Produkcija je trajala nešto manje od godine dana, a sudjelovala ja malobrojna, ali stručna ekipa.

Redatelja Igora Lepčina pitali smo otkud ideja za produkciju dugometražnog animiranog filma te otkud ljubav prema animiranom filmu. Za to je odgovoran Joško Marušić u školi primijenjene umjetnosti. Ja sam maturirao na animiranom filmu i od tada je to moja velika ljubav uz rad na stripu.

Igor Lepčin diplomirao je na Studiju za dizajn pri Arhitektonskom fakultetu. Uz rad na filmu, priznat je i plodan pisac znanstvene fantastike te dobitnik nekoliko nagrada SFera: za kratku priču, novelu i roman.

Na kraju, Igor poziva najmlađe i njihove roditelje da provedu lijepe trenutke u društvu inspektora Martina. To je idealan film za prvi dječji odlazak u kino. Djeca će se identificirati s Martinovim smislom za pravdu, roditelji će se identificirati s njegovim načinom djelovanja, a film u cjelini nosi pozitivnu poruku.