Prijedlog izmjena Zakona o HRT-u

Ministarstvo kulture na svojim je internetskim stranicama objavilo Nacrt prijedloga izmjena i dopuna Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji. Time je počela javna rasprava nakon koje će Vlada konačni prijedlog zakona uputiti u Sabor gdje su predviđena dva čitanja.

Prema njemu, glavni ravnatelj te ustanove dobit će sve ovlasti, a birat će ga izravno Hrvatski sabor. Osim što će u rukama imati sve ovlasti - upravljati poslovanjem, raspolagati nekretninama i imovinom, predlagati Nadzorom odboru Statut HRT-a, donositi opće akte te predlagati program rada i financijski plan HRT-a, glavni će ravnatelj na prijedlog glavnog urednika HRT-a imenovati i razrješavati glavnog urednika Hrvatske televizije i glavnoga urednika Hrvatskog radija. No u tome će se morati savjetovati s novinarima i drugim zaposlenicima koji kreativno sudjeluju u stvaranju programa.

U tome će mu pomagati zamjenik glavnoga ravnatelja HRT-a, kojeg bira sam glavni ravnatelj iz redova članova Ravnateljstva HRT-a.

Pročitajte cijeli Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji i doznajte što se još mijenja.

Glavnog ravnatelja u budućnosti više neće imenovati Programsko vijeće i Nadzorni odbor, već izravno Hrvatski sabor, na mandat od pet godina, no ravnatelj će Programskom vijeću i Nadzornom odboru i dalje morati bar jednom godišnje podnositi izvješće o svojem radu.

Prijedlog za razrješenje glavnog ravnatelja HRT-a utvrđivat će Nadzorni odbor HRT-a, koji prema predloženom nacrtu ima pet članova, od kojih četiri člana imenuje i razrješava Hrvatski sabor na temelju javnog natječaja, a peti se imenuje iz redova radnika.