Švedska pobjednica Eurosonga

Švedska pjevačica Loreen s pjesmom Euphoria pobijedila je na ovogodišnjem Eurosongu održanom u azerbajdžanskom glavnom gradu Bakuu. Loreen je pobijedila s osvojena 372 boda. Drugo mjesto osvojile su ruske Buranovskije Babuški, a treće Željko Joksimović iz Srbije.

Hrvatsku je ove godine predstavljala Nina Badrić s pjesmom Nebo koja nije uspjela izboriti nastup u finalu.

Uz predstavnike Velike Britanije, Francuske, Italije, Španjolske, Njemačke i domaćina Azerbajdžana, koji u finale ulaze izravno, nastupili su i predstavnici Rumunjske, Moldavije, Islanda, Mađarske, Danske, Albanije, Cipra, Grčke, Rusije, Irske, Litve, Bosne i Hercegovine, Srbije, Ukrajine, Švedske, Makedonije, Norveške, Estonije, Malte i Turske, koji su to pravo stekli u dvije polufinalne večeri.

Azerbajdžan je pravo organiziranja Eurosonga dobio zahvaljujući pobjedi na prošlogodišnjemu natjecanju u Duesseldorfu kada su njihovi predstavnici Ell&Nikki osvojili prvo mjesto s pjesmom Running Scared. 

Natjecanje Pjesma Eurovizije prvi put je održano 1956. u organizaciji Europske radiodifuzne unije (EBU) koja je pak bila osnovana nekoliko godina ranije zbog organiziranja televizijskih prijenosa međunarodno važnih događaja.

Prvi Eurosong održan je u Švicarskoj, a na prvome natjecanju sudjelovalo je samo sedam zemalja (Zapadna Njemačka, Francuska, Italija, Švicarska i zemlje Beneluxa). Pobijedila je Švicarska s pjesmom Refrain pjevačice Lys Assia.

Hrvatska samostalno nastupa na Eurosongu od 1993., a najveći uspjesi zabilježeni su 1996. i 1999. kada su Maja Blagdan i Doris Dragović osvojile četvrto mjesto.