Od jeseni novi serijal Djeca Sunca

Na HTV-u ovih dana završava postprodukcija dokumentarno-igranog serijala Djeca Sunca autora Krešimira Mišaka i Mislava Hudoletnjaka. Gledat ćete ga ove jeseni na programu Hrvatske televizije.


Serijal Djeca Sunca u sedam pedesetminutnih epizoda na osebujan način prikazuje odnos Sunca i ljudi kroz povijest sve do današnjih dana. Serijal otkriva čeka li nas u budućnosti niz fantastičnih dostignuća koja će promijeniti naše spoznaje o Suncu i upotrebi Sunčeve svjetlosti. Otkriva hoćemo li i kada koristiti nove tehnologije poput svemirskog solarnog jedra, svemirske solarne elektrane, automobila na Sunčevu energiju te još mnogo inovacija koje će kao gorivo koristiti snagu Sunca.

U ovoj fascinantnoj seriji doznat ćemo gdje se i kako već danas primjenjuju neke futurističke tehnologije vezane uz Sunčevu energiju. Također, i kakav je utjecaj Sunca na ljudsko zdravlje. Serija govori o povijesti helioterapije, a upoznat ćemo ljude čije će nas prehrambene navike šokirati – pojedince čiju jedinu hranu predstavlja Sunčevo zračenje.

Doznat ćemo i kakav je utjecaj Sunce imalo na društvo, povijest i politiku tijekom stoljeća. Primjerice, slabljenje Sunčeve aktivnosti u 17. stoljeću pokrenulo je velike društvene i geopolitičke promjene, a Sunce je i u središtu velikih religija, kultova i kalendara.

U seriji će se pojaviti brojni svjetski stručnjaci od kojih treba istaknuti britanskog astronoma Davida Whitehousea koji će gledatelje kroz serijal upoznavati s istraživanjima i promišljanjima o Suncu, njegovim utjecajima i značenju. Igrani dijelovi serije te dokumentarni materijali isprepleteni su s čarobnim slikama te bajkovitom pričom o zamišljenom drevnom narodu Djeca Sunca.