Šest i pol sati nadmudrivanja o HRT-u

Saborski zastupnici nakon šest i pol sati završili su raspravu o Konačnom prijedlogu zakona o Hrvatskoj radio-televiziji. Plan je vladajućih već u petak izglasati novi zakon čime bi se stekli uvjeti da se u roku od samo osam dana obave kadrovske promjene na javnoj televiziji i radiju.

Saborski klubovi HDSSB-a i Hrvatskih laburista zatražili su od ministrice kulture Andreje Zlatar-Violić da stavi mandat na raspolaganje. Prozivaju je da je jučer obmanula saborske zastupnike i javnost tvrdeći da je Vlada prihvatila primjedbe Europske komisije (EK) na prijedlog izmjena Zakona o HRT-u te da je EK dao zeleno svjetlo za donošenje tih izmjena.

Nakon stanke, koju su prije otvaranja rasprave o izmjenama zatražili klubovi HDZ-a, HDSSB-a i Laburista, Dinko Burić je u ime HDSSB-a prozvao ministricu da bezočno laže i da uvodi silovanje demokracije. Vladajuće je prozvao da ignoriraju civilno društvo ne dopuštajući široku javnu raspravu o izmjenama zakona te brzajući s raspravom u Saboru kako bi se, rekao je, izbjegao za ovaj tjedan najavljeni okrugli stol o HRT-u u organizaciji HHO-a.

Na kraju je Burić izrazio nezadovoljstvo vremenskim terminom rasprave o zakonu.

U ime Odbora za medije govorio je njegov predsjednik Branko Vukšić, a potom ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić. Odbacila je optužbe oporbe da je obmanula javnost. Ustvrdila je da je Europska komisija dala zeleno svjetlo donošenju izmjena Zakona o HRT-u te da je Vlada prihvatila njezine sugestije.

Nakon kraće rasprave oko dokumenta u kojem je navedeno mišljenje Europske komisije o zakonu, jer su zastupnici oporbe tražili podjelu tog dokumenta, a ministrica tvrdila da ga ne smije umnožavati, ipak je odlučeno da će se podijeliti zastupnicima.

Donosimo dokument u kojem je mišljenje Europske komisije.


Tada je krenula rasprava po klubovima. Prvi je za govornicu izašao Jasen Mesić u ime kluba HDZ-a. Obrušio se na vladajuće da nisu poštovali postojeći zakon o HRT-u jer nisu popunjavali mjesta u Programskom vijeću. Također nije mu jasno zašto se ruši zakon koji je postignut političkim konsenzusom, dok se istodobno  poziva da treba mnoge stvari u društvu rješavati konsenzusom. Zašto se želi zakon izgurati na brzinu? Po postojećem zakonu možete smijeniti koga god hoćete na HRT-u, ali ne možete imenovati koga hoćete. Zato ga mijenjate. No vidjet ćete u dokumentu što o novom zakonu misli Europska komisija, oštar je bio Mesić.

Potom je za Hrvatske laburiste govorio Vukšić. Rekao je da Kukuriku koalicija tvrdi da je ne zanima televizija, a istodobno nastoji ugušiti HRT. Milanovića ne zanima informativni program, a Vlada podčinjava HRT i informativni program, smatra Vukšić. Također je kritizirao neka rješenja novog zakona. Naveo je primjer da će u Programskom vijeću sjediti dva kreativca s HRT-a te da će biti u sukobu interesa. Svakodnevno će sudjelovati u radu, a istovremeno odlučivati na sjednicama. Neće se kreativci usuditi govoriti kritički jer će se bojati  nadređenih, naveo je Vukšić.

Josip Kregar (klub SDP-a) rekao je da je zakon nužan jer na to sile odnosi i situacija na HRT-u, koji zaslužuje i traži jače vodstvo. Ne može se unaprijed diskvalificirati bilo koja politika koja će uzeti taj zakon kao instrument, kao nedemokratska ili protiv slobode medija.

Goran Beus Richembergh (Klub HNS-a) rekao je kako je dobro da se izmjenama i dopunama unapređuju neki instituti, prije svega preveniranje blokada nadzornog odbora i programskog vijeća, da se imenovanje glavnih urednika i urednika programa provodi transparentnije. Odbacio je tvrdnje da se Europska komisija protivi donošenju izmjena zakona kazavši da je mišljenje s preporukama došlo iz Uprave za proširenje, a ne iz Glavne uprave za medije koja je stručna za to područje.

U pojedinačnoj raspravi zastupnici vladajuće koalicije isticali su da će izmjene pridonijeti transparentijem i učinkovitijem radu HRT-a. Suprotno njima, oporbeni zastupnici smatraju kako HRT kao javni medij vladajući pretvaraju u instrument vlasti i svoje politike.

Na konferenciji za novinare HDZ-ovci su poručili da ministrica kulture nije govorila istinu na sjednici Odbora za medije, koji je podržao izmjene zakona. Pročitajte što je tamo rekla. 

Donosimo novosti u zakonu o HRT-u

Prije žučne i žustre rasprave o HRT-u, žučno se i žustro raspravljalo o HDZ-ovu upravljanju državnim proračunom koji je na kraju prošle godine bio u minusu od čak 14 milijardi kuna. Usto je i od Državne revizije dobio tek uvjetnu ocjenu. I to ponajprije zbog nepravilnosti u zaduživanju te korištenju proračunske zalihe.