Donesen Zakon o HRT-u

Sabor je većinom glasova, s 80 za, 35 protiv i tri suzdržana, donio izmjene Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji. Odbijen je niz amandmana HDZ-a, koji je zahtijevao da višečlana uprava, a ne ravnatelj predstavlja upravljačko tijelo HRT-a.

Rasprava o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o HRT-u

Prihvaćen je HNS-ov amandman u kojem se za mjesto ravnatelja povećava  zahtjev za radnim iskustvom na sličnim poslovima s 5 na 10 godina.

Boris Vujčić novi guverner HNB-a

Boris Vujčić novi je guverner Hrvatske narodne banke (HNB), odlučio je Hrvatski sabor, koji je istovremeno odlučio i o prestanku mandata dosadašnjeg guvernera Željka Rohatinskog. Za tu je odluku glasovalo 89 zastupnika, a 9 zastupnika iz HDSSB-a i Hrvatskih laburista bili su suzdržani.

Glasovanju je prethodila rasprava u kojoj su svoju suzdržanost prema imenovanju Vujčića HDSSB-ovci i Laburisti obrazložili svojim nezadovoljstvom što im nije omogućen razgovor s Vujčićem kao kandidatom te načinom na koji je guverneru Rohatinskom priopćeno da neće dobiti novi mandat.

Markov trg za devet dana otvoren za prosvjede

Nakon sedam godina zabrane zagrebački Trg sv. Marka od 15. srpnja otvara se za javna okupljanja i mirne prosvjede, odlučio je Hrvatski sabor, izmijenivši Zakon o javnom okupljanju. Za zakonske izmjene glasovalo je 90 zastupnika, 26 ih je bilo protiv, a jedan je zastupnik bio suzdržan.

Javna okupljanja i prosvjedi bit će ograničeni na prostor 10 metara od Sabora i Vlade te 20 metara od Ustavnog suda, a na takvom okupljanju moglo bi sudjelovati najviše do 1500 sudionika koji bi mogli pristupiti Markovu trgu i tamo ostati između 8 i 22 sata.

Grad Zagreb ima obvezu u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu Zakona na odgovarajući način, na južnoj strani Markova trga, označiti prostor na kojem se može održavati mirno okupljanje i javni prosvjed.