Novokmet za v.d. ravnatelja HRT-a

Domagoj Novokmet predložen je za vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a. Njega je na tu dužnost na rok od šest mjeseci predložio SDP-ov Josip Kregar na sjednici Odbora za informiranje, informatizaciju i medije. Za njega su glasovali svi članovi Odbora osim predstavnika HDZ-a koji su prije glasovanja napustili sjednicu.

Domagoj Novokmet je dugogodišnji HRT-ov novinar, urednik i voditelj, a po struci je ekonomist. Saborski zastupnici o prijedlogu će glasovati u petak.

Kregar je ustvrdio da je riječ o motiviranoj osobi koja dobro poznaje stanje na HRT-u, ima iskustvo i kompetencije te poznaje nove tehnologije. Ustvrdio je i da nitko ne može reći da je to primjer ulaska politike na HRT.

Predsjednik Odbora Branko Vukšić (Hrvatski laburisti) kazao je da Novokmet nije opterećen ideologijama i ne pripada lijevo ni desno. S tim su prijedlogom, kazao je, prvi put složni sindikati i novinari HRT-a.

HDZ-ovi članovi Odbora napustili su sjednicu nezadovoljni time što za prijedlog nisu dobili materijale, dok mediji od jučer spekuliraju o imenu kandidata za privremenog ravnatelja. HDZ-ovi članovi odbora tvrde također da Novokmet ima samo osam godina iskustva, a ne 10 godina, kao što je to propisano izmijenjenim zakonom.  HDZ u ovoj medijskoj lakrdiji ne želi sudjelovati, poručila je Sunčana Glavak.

Imenovanjem vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a prestaje dužnost privremenog glavnog ravnatelja HRT-a Josipa Popovca, koji je do 9. srpnja bio predsjednik Uprave HRT-a.

Odbor je donio i tekst natječaja za izbor glavnog ravnatelja HRT-a i javnog poziva za izbor devet članova Programskog vijeća HRT-a te tekst natječaja za izbor četiri člana Nadzornog odbora HRT-a.

Natječaji bi trebali biti objavljeni u ponedjeljak u pet dnevnih novina i na HRT-u.Natječaj za glavnog ravnatelja u roku od 90 dana

Javni natječaj za imenovanje glavnog ravnatelja HRT-a objavit će i provesti Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskoga sabora u roku od 90 dana od dana kada je Zakon stupio na snagu.

Za glavnog ravnatelja HRT-a može biti izabrana osoba koja je hrvatski državljanin, ima završen sveučilišni diplomski ili s njim izjednačen studij, aktivno poznaje najmanje jedan svjetski jezik (obvezno engleski), ima najmanje deset godina iskustva na odgovornim poslovima u medijima ili drugim poslovnim sustavima, poznaje medijsko zakonodavstvo i nove informacijske tehnologije te je predložila najbolji program rada i upravljanja HRT-om za iduće mandatno razdoblje. Imenovanjem glavnog ravnatelja HRT-a prestaje mandat vršitelju dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a.

Novim zakonom ravnatelji ustrojbenih jedinica HRT-a, glavni urednici Hrvatske televizije, Hrvatskog radija i Multimedije HRT-a postali su privremeni ravnatelji ustrojbenih jedinica HRT-a, odnosno privremeni urednici.

Vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a, odnosno glavni ravnatelj HRT-a imenovat će najdulje na šest mjeseci vršitelje dužnosti ravnatelja ustrojbenih jedinica i urednika, čime privremenim ravnateljima ustrojbenih jedinica i privremenim urednicima prestaje mandat.