Novokmet v.d. glavnog ravnatelja HRT-a

Domagoj Novokmet, dugogodišnji HRT-ov novinar, urednik i voditelj, po struci ekonomist, novi je vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije. Odlučili su tako saborski zastupnici na današnjoj sjednici. Za Novokmeta je glasovalo 88 zastupnika, protiv ih je bilo 23, dok je suzdržano bilo šestero zastupnika.

Prema novom Zakonu o HRT-u, kojega je Sabor donio prošloga petka, vršitelju dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a taj privremeni mandat može trajati najdulje šest mjeseci, kada se treba imenovati stalni glavni ravnatelj.

Predsjednik Odbora za medije Branko Vukšić je za Novokmeta rekao kako je riječ o mladom čovjeku, "djetetu televizije" koji je na HTV-u već 18 godina od kojih je deset radio na uredničkim poslovima, naglasivši i da je Novokmet ideološki neopterećen.

Glasovanju je prethodila stanka i rasprava, tijekom koje su oporbeni zastupnici prozivali vladajuće za stvaranje partijske televizije, a vladajući su uzvraćali da je zakon, a time i procedura imenovanja, u potpunom skladu s demokratskim europskim standardima.

Novokmetovim imenovanjem prestala je dužnost privremenog glavnog ravnatelja HRT-a Josipa Popovca, koji je do 9. srpnja bio predsjednik Uprave HRT-a.

Vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a imenovat će najdulje na šest mjeseci vršitelje dužnosti ravnatelja ustrojbenih jedinica i urednika, čime privremenim ravnateljima ustrojbenih jedinica i privremenim urednicima prestaje mandat.

Novokmeta je na sjednici Odbora za informiranje, informatizaciju i medije u srijedu predložio SDP-ovac Josip Kregar.

Odbor je donio i tekst natječaja za izbor glavnog ravnatelja HRT-a i javnog poziva za izbor devet članova Programskog vijeća HRT-a te tekst natječaja za izbor četiri člana Nadzornog odbora HRT-a. Natječaji bi trebali biti objavljeni u ponedjeljak u pet dnevnih novina i na HRT-u.

Za glavnog ravnatelja HRT-a može biti izabrana osoba koja je hrvatski državljanin, ima završen sveučilišni diplomski ili s njim izjednačen studij, aktivno poznaje najmanje jedan svjetski jezik (obvezno engleski), ima najmanje deset godina iskustva na odgovornim poslovima u medijima ili drugim poslovnim sustavima, poznaje medijsko zakonodavstvo i nove informacijske tehnologije te je predložila najbolji program rada i upravljanja HRT-om za iduće mandatno razdoblje. Imenovanjem glavnog ravnatelja HRT-a prestaje mandat vršitelju dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a.