Libar Miljenka Smoje

Dokumentarna serija obuhvaća život i stvaralaštvo Miljenka Smoje, najpoznatijeg splitskog autora 20. stoljeća, dugogodišnjeg novinara, reportera, humorista, književnika, televizijskog i filmskog scenarista.

U epizodi MALO JE VELIKO po prvi put je potpuno jasno opisana povezanost između Hrvatskog proljeća i nastanka najpopularnije i najgledanije hrvatske televizijske serije svih vremena Naše Malo misto.

Kako su kultnu humorističnu seriju stvarala dva velika Dalmatinca Miljenko Smoje i Daniel Marušić, tko su doista bili dr. Luigi, Bepina, Servantes, Roko Prč, Ivan Trogiranin, kako su međusobno povezani Smojin i Lepin život i život njegovih likova, koje je misto naše malo misto i zašto na odjavnoj špici piše Adio i nikad više..., saznat ćemo upravo u ovom nastavku serije.

                                                      * * *

Inače, u dokumentarnom serijalu predstavljene su mnoge nepoznate ili manje poznate pojedinosti i događaji iz Smojinog osobnog života i rada, njegova čvrsta povezanost s rodnim Splitom, Dalmacijom, Hajdukom, kao trajnim inspiracijama i Slobodnom Dalmacijom, kao novinom na čijim je stranicama objavljivao najveći broj tekstova.

U seriji se po prvi put istražuje povijesni kontekst nastanka njegovih kultnih televizijskih djela Naše malo misto, Velo misto, Roko i Cicibela, otkrivaju Smojini televizijski junaci i novinski likovi kao odreda stvarni ljudi, koji imaju lica i identitet, ističe Smojina vezanost za sudbinu malog čovjeka i čakavicu kojom je pisao i podario joj snagu hrvatskog književnog govora.

Serija prati razdoblja najveće Smojine popularnosti, ali i razdoblje u kojem ga ponižavalo i proganjalo, kada su Split i hrvatska javnost početkom 90-ih bili nepravedni prema svojem novinarskom bardu. Smoje je jedan od rijetkih ljudi koji nakon što je ostao sam dobio novi život nakon smrti i ponovno postao slavljen, hvaljen, objavljivan i poštovan kao hrvatski književnik.

U seriji sudjeluje 70-ak osoba iz javnog života, od glumaca, novinara, akademika, do ribara, pastira i svećenika. Naravno, i Lepa Smoje s kojom je proživio punih pedeset godina. Po prvi put se pojavljuje i Smojina kći Nataša, iz braka s glumicom Ines Fančović. Kroz seriju nas na svoj osebujan način vodi splitski popularni band TBF, po autorima serije, splitske glazbene poete na Smojin način.

Scenarist serije, nastale u produkciji HTV-a 2012. godine, je Željko Rogošić, snimatelj Darko Halapija. Dvojac projekt i redateljski potpisuje. Montažerka je Davorka Feller, a producent Drago Škobić.