Odavde do vječnosti

14. lipnja naRT - HTV 1 u 7:50 i 23:35 -  Zlatno doba Hollywooda

Glasovita romantična ratna drama Freda Zinnemanna (Točno u podne, Dan šakala) dojmljiva je adaptacija nagrađivanog istoimenog romana Jamesa Jonesa.

Godine 1954. od čak 13 nominacija za Oscara nagrađena je s njih osam, uključujući one za najbolji film, režiju, scenarij te sporednu mušku i žensku ulogu.

Dok Jonesov roman odlikuje izraziti naturalizam u prikazu zbivanja u Pearl Harboru neposredno pred početak Drugog svjetskog rata, redatelj Zinnemann uz suradnju scenarista Daniela Taradasha (Zvono, knjiga i svijeća) taj naturalizam znatno ublažava. Unatoč tome ostvarenje krasi sugestivan ugođaj ekspandirajućeg očaja i rezignacije, a vrlo efektno je razrađen temeljni motiv romana, suprotstavljanje senzibilnih pojedinaca brutalnosti unutar vojne postrojbe kojoj pripadaju.

U američkoj drami FROM HERE TO ETERNITY iz 1953. glume tadašnje velike zvijezde Burt Lancaster (Obračun kod OK Corrala, Gepard), Deborah Kerr (Crni narcis, Kralj i ja), Frank Sinatra (Oceanovih 11, Mandžurijski kandidat), Montgomery Clift (Ispovjedam se, Mjesto pod suncem) i drugi.

Prema nekim pričama Sinatra je ulogu dobio zahvaljujući svojim vezama s mafijom, što je F. F. Coppoli kasnije poslužilo za intrigantnu epizodu u Kumu, no bez obzira na to Sinatra je uistinu izvrstan i za svoju je ulogu zasluženo osvojio Oscara.

                                           *      *      *

Američka luka Pearl Harbor tijekom ljeta 1941. Među vojnicima na obuci je i Robert Lee Prewitt, boksač koji je jednom u ringu oslijepio protivnika, zbog čega se ne želi pridružiti vojničkoj boksačkoj momčadi. Tom odlukom isprovocira satnika Danu Holmesa koji drugim vojnicima zapovjedi da Prewittu maksimalno otežaju obuku i život u vojarni. Bježeći od teške svakodnevice, u kojoj se sukobljava i s grubim narednikom Judsonom, Prewitt će se ubrzo početi zbližavati s atraktivnom barskom zabavljačicom Almom "Lorene" Burke.

Istodobno, senzibilna Holmesova supruga Karen započinje ljubavnu vezu s markantnim narednikom Miltonom Wardenom. Strastvene ljubavne veze i zategnuti odnosi među vojnicima i časnicima naposljetku će dovesti do tragedije...