HTV-ov urednik predsjednik žirija festivala Istok&Zapad

Na filmskom festivalu Istok&Zapad u ruskom gradu Orenburgu, kao predsjednik žirija u selekciji za najbolji ruski film sudjelovao je pisac i urednik na HTV-u Dubravko Jelačić Bužimski.

Peti po redu, festival se održavao od 1. do 7. listopada pod pokroviteljstvom ruskog Ministarstva kulture i vlasti Orenburške oblasti.

Poziv za sudjelovanje i čast da bude predsjednik žirija u jednoj od selekcija Dubravku Jelačiću Bužimskom uputili su urednik programa festivala Sergej Lavrentjev te predsjednica Tatjana Voronetskaja.

Bio sam više puta član žirija kod dodjele Nagrada hrvatskog glumišta, Festivala satire, a i dugogodišnji sam urednik za Dramski program Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku te me poziv nije iznenadio. Već se dugo poznajem s ruskim filmskim kritičarem Sergejem Lavrentjevim tako da mi je bilo zadovoljstvo prihvatiti poziv organizatora, rekao je Bužimski.

Još je nekoliko poznatih autora sudjelovalo na festivalu u Orenburgu. Predsjednik žirija u Međunarodnoj selekciji bio je proslavljeni poljski redatelj Krzystof Zanussi, a kao član žirija u Međunarodnoj selekciji bio je poznati srpski redatelj, scenarist i producent Goran Marković.

Najboljim filmom u Međunarodnoj selekciji proglašen je korejsko-japanski film Naša Domovina redateljice Yang-he Yong, a najboljim ruskim filmom proglašen je Doktor redatelja Vladimira Pankova.