Amelie - fantastična komedija/drama

26. ožujka na HRT - HTV 3 u 20:05

Film je bio nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma (uz još četiri nominacije za istu nagradu), proglašen je najboljim europskim filmom 2002., dobio BAFTA-u za najbolji scenarij, Césara za najbolji film i režiju, te nominiran za Zlatni globus za najbolji strani film.

Amélie je izvrstan film ne samo zato što priča začudnu priču o dobronamjernom i ljupkom liku, već i stoga što to čini na zanimljiv način. Frenetična vizualna dinamika ublažava prezasićenu sentimentalnost i sprečava da film postane sladunjav te tako neodoljivoj romantičnoj fantaziji pruža izvrsnu ravnotežu.

Iako je sanjarski element glavna komponenta, Jean-Pierre Jeunet majstorski prodire u srž svojih aktera, ne dopuštajući čak ni da jedva zamjetne intervencije glavne junakinje završe prebajkovito ili s pretjeranim dramatskim učinkom: one su jednostavno tu i slave bezvremensku radost života. Poput pralina u svilenkastom šuštavom papiru iz nostalgičnih prohujalih vremena kad su se još prodavale na komad, Amélie evocira duh samozatajne dobročiniteljice koja mijenja ljudske sudbine - Vianne iz Hallstromove Čokolade.

Film se poigrava neobičnim životnim "istodobnostima" s dubljom kozmičkom porukom, u slavlju mističnoga smisla života koji prolazi. Bogata humorom, maštovitošću, narativnom inventivnošću, prekrasnim vizualnim kompozicijama, Amélie je bajka za odrasle koja diše punim životom nekonvencionalnoga Pariza.

Redatelj predstavlja alternativni Pariz - onakav kakav postoji samo u mašti romantičara, djelomično starim mjuziklima, ili razglednicama s početka 20. stoljeća - mjesto na kojem čudesno buja na najneočekivanijim mjestima, a sudbinsko vreba iza svakog ugla, mjesto gdje odbačene fotografije dijele savjete, namještaj oživljuje noću, a jedna mlada žena orkestrira nenametljiva i dražesna mala čuda.

U francuskom filmu (AMÉLIE, 2001.) glume Audrey Tautou, Mathieu Kassovitz, Rufus, Lorella Cravotta, Serge Merlin, Jamel Debbouze, Clotilde Mollet