In memoriam Jiří Menzel: Vaše more, naše more

U spomen na preminulog češkog filmskog i kazališnog redatelja, oskarovca Jiříja Menzela u 20:05 na Prvom programu HTV-a prikazujemo dokumentarni film njegova redateljskog i koscenarističkog potpisa "Vaše more, naše more" iz 2010. godine.

Preminuo Jiří Menzel
Kada je Jiří Menzel bio dijete, nije mogao putovati na more. Željezna zavjesa čvrsto je stezala obruč oko njegove domovine. I tako je dječak u trošnome dvorištu industrijskoga predgrađa Praga - sanjao o moru.

Kada je već kao odrastao čovjek napokon došao na Jadran, ustanovio je da je more baš onako čarobno kako ga je i sanjao. Zajedno s njim tada su dolazile već stotine Čeha u derutnim Škodama logorovati na hrvatskome Jadranu.

Ali Česi nisu uvijek bili siromašni gosti na hrvatskome Jadranu. Kada su još živjeli s Hrvatima u zajedničkoj državi Austro-Ugarskoj, mnogi su dolazili na Jadran, osnivali ljetovališta, a neki su čak povezali svoju sudbinu s Hrvatskom do kraja života. U njihova "morska lječilišta" dolazili su na odmor dobrostojeći gosti. Kupali su se, sunčali, uživali - zato se u nekim mjestima Dalmacije govorilo za ljenčarenje na plaži "češki život".

Danas je turizam masovni način odmora. Milijuni ljudi sa sjevera Europe ljeti u stampedu jure na jug. Gužve na plažama, automobili, plovila, "banane" i skijanje na vodi, ronjenje... Jiří Menzel s humorom uspoređuje modernu "turističku industriju" s vremenima kada su na plažama hrvatskoga Jadrana boravili rijetki turisti izlažući se zgražanju domaćina jer "kupanje je samo za magarce".

Scenarij dokumentarnog ostvarenja iz 2010. godine potpisuju redatelj Jiří Menzel i Dagmar Ruljančić. Snimatelj je Dragan Ruljančić, a montažer Boris Franko.

Dokumentarni film pratite i preko multimedijske usluge HRTi.
U 20:30 repriziramo emisiju Posebni dodaci u kojoj je gostovao češki oskarovac, a na HTV2 u 21 sat i komediju Selo moje malo.