Ostani uz mene - ekranizacija novele Stephena Kinga

11. srpnja na HRT – HTV 3 u 20:05 (12)

Godine 1987. nominirana za Oscara u kategoriji najboljeg adaptiranog scenarija, te nominirana za Zlatni globus za najbolji film i režiju, kultna pustolovna drama redatelja Roba Reinera (Kad je Harry sreo Sally, Misery) izuzetno je uspjela adaptacija istoimene novele glasovitog kralja horora Stephena Kinga.

Priče Kingovih djela najčešće govore o ljudima iz niže i srednje društvene klase, gubitnicima koji se teško i mukotrpno probijaju kroz život i društvo puno zla i razorne, mračne sile, da bi naposljetku nerijetko bili suočeni doslovno sa smakom svijeta. To su osobe koje King smatra istinskim simbolima Amerike, i koji se često sukobljavaju s čudovištima iz paralelnih svjetova, ali i s onima kreiranima u vlastitim psihama.

Superiornu ekranizaciju Kingove novele Ostani uz mene mnogi drže najuspjelijim filmom u karijeri uglednog producenta (Sjever), glumca (Ed TV, serija Televizijska posla), scenarista i redatelja Roba Reinera, koji je jedinu oskarovsku nominaciju osvojio 1993. za hit Malo dobrih ljudi.

Riječ je o slojevitoj, nostalgičnoj, gorko-slatkoj, emotivnoj i suptilnoj priči o odrastanju, posveti djetinjstvu, prijateljstvu, nedužnosti i odanosti koju nose raspoloženi nastupi mlade glumačke postave predvođene sjajnim no danas pokojnim Riverom Phoenixom (Uhode). U sporednim su rolama i Kiefer Sutherland (serija 24), John Cusack (Identitet) i Richard Dreyfuss (Ralje), dojmljivu filmsku glazbu potpisuje oskarovac Jack Nitzsche (Let iznad kukavičjeg gnijezda, Oficir i gentleman), a efektnu fotografiju Thomas Del Ruth (Trkač, Gle tko to govori).

Sadržaj američkog pustolovnog filma/drame STAND BY ME iz 1986. pročitajte na rasporedu emitiranja.