Kako smo se informirali, odrastali, zabavljali....

HRT slavi 87. obljetnicu Hrvatskog radija i 57. obljetnicu Hrvatske televizije!

Emitiranje Radio Zagreba počelo je 15. svibnja 1926., čime smo se svrstali među prve zemlje u srednjoj i istočnoj Europi koje su osnovale radijsku postaju. Trideset godina poslije, na isti datum, u Zagreb je stigla i televizijska slika.

Dan HRT-a svečano se obilježava dodjelom nagrada HRT-a za iznimna postignuća na području radijskoga i televizijskog stvaralaštva Ivan Šibl, Godišnjih nagrada HRT-a te nagrade Joško Martinović.

Položeni su vijenci i odana počast djelatnicima HRT-a poginulima u Domovinskom ratu. Svečanost dodjele nagrada, koja je održana u HRT-ovu studiju 10, uveličao je nastup Jazz orkestra HRT-a pod vodstvom Saše Nestorovića.

Nagradu za životno djelo "Ivan Šibl" dobili su Jadran Marinković za područje radijske djelatnosti i Velimir Đuretić za područje televizijske djelatnosti. Godišnju nagradu za posebna zalaganja i realizaciju projekata HRT-a od posebnog poslovnog i programskog interesa dobili su u radijskom programu Vlatka Mihavec i Antonia Hrvatin Roth te Danijel Blagec, ekipa koja je realizirala javljanje iz Vatikana u povodu izbora novog pape Franje, kao i Željko Mesar za projekt "HR demo klub" te Ivan Kojundžić za projekt "Zvukovni rječnik“.

Za osobiti doprinos u televizijskom programu godišnju nagradu dobili su Željko Rogošić i Darko Halapija za dokumentarni serijal "Libar Miljenka Smoje", zatim Robert Brkić za instalaciju opreme i emitiranje programa iz olimpijskog studija u Londonu, Dario Iričanin za dizajnersko rješenje HTV3 i HTV4 te Mario Britvić za dokumentarni serijal "Kič".

Reporterka Anka Bilić Keserović nagrađena je za dokumentarni film "I ružičasto je crno". Redatelj i scenarist Miro Branković nagradu je primio za dokumentarni serijal "U potrazi za Markom Polom". Za osobiti doprinos u obavljanju složenih stručnih poslova u odvijanju cjelokupne djelatnosti HRT-a, godišnju nagradu dobile su Nataša Drempetić i Pamfila Špiranec, a Anđelko Kekelj primio je nagradu za osobiti doprinos u glazbenom stvaralaštvu u produkciji HRT-a.

Godišnjom nagradom "Joško Martinović" za najbolju reportažu emitiranu na Hrvatskoj televiziji nagrađena je Mirna Dvorščak za reportažu "Vozi, vari, kreira i svira".

Proslava će završiti tradicionalnom izložbom fotografija kamermana i snimatelja HRT-a u Muzeju za umjetnost i obrt. Ove godine tema izložbe je „Svjetlo“.

U prvom videoprilogu pogledajte arhivski podsjetnik na to kako smo se informirali, kako odrastali, a kako zabavljali...