Enigma - špijunski triler

26. listopada na HRT – HTV 2 u 21 sat

U ožujku 1943. mladi matematičar Tom Jericho dobiva poziv da se vrati u Bletchley Park, gdje se nalazi sjedište britanske službe za razbijanje šifri. Naime, veliki američki konvoj s namirnicama za saveznike plovi sjevernim Atlantikom, a negdje na putu čekaju ga njemačke podmornice. S obzirom da su Nijemci neočekivano promijenili šifre, saveznici su u velikoj nevolji: ne mogu otkriti položaj podmornica i obavijestiti svoje brodove. Nove šifre treba razbiti za samo četiri dana, što se čini nemogućim.

Uz to, Tom je u depresiji jer ga je napustila atraktivna Claire Romily, jedna od službenica u Bletchley Parku, koja je nestala upravo u trenutku kad je britanska obavještanja služba počela sumnjati da se u Bletchleyju nalazi njemački špijun.

Tom zna da je Claire imala dar šifranta, a sumnje mu potvrdi Claireina najbolja prijateljica, Hester Wallace. Dok šef obavještajaca Wigram pokušava ući u trag špijunu i otkriti što se dogodilo s Claire, Tom i Hester vode vlastitu istragu i pri tom se međusobno zbliže.

Sadržaj je to britanskog špijunskog trilera ENIGMA iz 2002. godine u kojemu glume Dougray Scott, Kate Winslet, Jeremy Northam, Saffron Burrows, Nikolas Coster-Waldau, Matthew MacFayden i drugi.

Ugledna autorsko-glumačka ekipa okupila se na ovom projektu, utemeljenom na bestseleru Richarda Harrisa. Režiju potpisuje ugledni Michael Apted (Rudareva kći, Gorile u magli, Svijet nije dovoljan), a scenarij glasoviti dramatičar Tom Stoppard, ujedno i sam filmski autor (Rosencrantz i Guildenstern su mrtvi).

Enigma je ostvarenje složena zapleta i zanimljivih karaktera, a zanimljiva je i činjenica da je koproducent filma slavni rocker Mick Jagger.