Bliski susreti treće vrste - ZF film

13. rujna na HRT – HTV 2 u 20:05

Film redatelja i scenarista Stevena Spielberga postigao je fantastičan uspjeh kad se pojavio 1977. Spielberg je izvrsne specijalne efekte spojio s inteligentnom pričom u kojoj su izvanzemaljci prikazani kao dobroćudna stvorenja, što je do tada bilo rijetko.

Takva se kombinacija pokazala dobitnom, a to je potvrdio i kasniji uspjeh s E.T.-jem. Kao temelj za film, Spielbergu je poslužila knjiga The UFO Experience dr. J. Allena Hyneka (tehnički savjetnik za film, a nakratko se u filmu i pojavljuje).

Prema redateljevoj zamisli, glavnu ulogu trebao je igrati Jack Nicholson, ali nakon suradnje u Raljama, Richard Dreyfuss je tražio i dobio ulogu, a izbor se pokazao odličnim.

Tri godine nakon premijere, Spielberg je u distribuciju pustio Bliske susrete treće vrste - Specijalno izdanje, u kojem je proveo neke izmjene, od kojih je najpoznatija završna, s pogledom na unutrašnjost izvanzemaljske letjelice.

Gotovo je jednoglasna bila ocjena da je nova verzija još bolja. Film je bio nominiran za Oscara u kategorijama režije, sporedne ženske uloge (Melinda Dillon), montaže, scenografije, glazbe, zvuka, specijalnih efekata, a dobio ih je za najbolju fotografiju (Vilmos Zsigmond), te specijanog za montažu zvučnih efekata.

Riječ je, bez sumnje, o jednom od najuspješnijih znanstvenofantastičnih filmova svih vremena, koji s vremenom nimalo ne gubi na atraktivnosti.

Sadržaj američkog ZF filma CLOSE ENCOUNTERS OF THE THIRD KIND - DIRECTORS CUT iz 1977. pročitajte na rasporedu emitiranja.