Ondine - romantična drama

14. travnja na HRT – HTV 2 u 21 sat

Film je režirao oskarovac Neil Jordan (The Crying Game), snimljen je na autentičnim lokacijama, na otoku u Irskoj na kojemu živi, a izvrstan scenarij nadahnut je irskim legendama o selkiejima.

Riječ je o bićima koja izlaze iz mora, ostavljaju svoju kožu i pretvaraju se u prelijepe žene kojima nijedan muškarac ne može odoljeti. Zauvijek ostaju na kopnu ako izgube svoju kožu, dobre su supruge i majke, ali ako ikad ponovno nađu svoju kožu, nikakvi ih lanci, pa ni ljubav, ne mogu zaustaviti da se vrate u morski svijet.

U glavnim ulogama su Colin Farrell, Alicja Bachleda-Curus, Alison Barry, Dervla Kirwan te Stephen Rea.

Film je osvojio više nagrada: nagrade IFTA (Irish Film and TV Awards) Colinu Farrellu za glavnu mušku ulogu, Derli Kirwan za sporednu, te za scenografiju (Anna Rackard) i zvuk. U San Diegu filmski su kritičari također dodijelili nagradu Colinu Farrellu, a Neil Jordan bio je u nominaciji za scenarij.

Na festivalu u Šangaju film je bio nominiran za Golden Goblet kao najbolji film, a Christopher Doyle osvojio ga je za kameru. Uz impresivne krajolike, posebno treba istaknuti odličnu glazbu - elegične irske balade.

Sadržaj irskog filma ONDINE iz 2009. pročitajte na rasporedu emitiranja.