Nagrada "Judita" Simfonijskom orkestru HRT-a

Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije dobitnik je nagrade "Judita" na ovogodišnjem 59. splitskom ljetu za koncert kojim je ravnao maestro Aleksandar Marković, a u solističkoj ulozi nastupila je ugledna hrvatska pijanistica Martina Filjak.

Nagradu je dodijelio glavni medijski pokrovitelj festivala Slobodna Dalmacija na Peristilu u srijedu navečer, a u ime HRT-a primila ju je Ivana Kocelj, rukovoditeljica radne jedinice Glazba HRT-a.

Na programu je bio Koncert za klavir i orkestar Dore Pejačević (riječ je o prvom klavirskom koncertu u povijesti hrvatske glazbe koji je nastao 1913.) te Simfonijski diptih (Sablasti i Sunčana polja) Blagoja Berse

Taj je program zamišljen te premijerno izveden na otvorenju Osorskih glazbenih večeri  koje su ove godine posvećene Bersi i Dori Pejačević u povodu 140. obljetnice skladateljeva rođenja i 90. godišnjice skladateljičine smrti, a dva dana kasnije (21. srpnja) s još većom uigranošću i umjetničkim dosegom ponovljen je na Peristilu u sklopu Splitskog ljeta što je Simfonijskom orkestru HRT-a opradvdano donijelo nagradu "Judita".