HRT i kineska TV SMG - sporazum o suradnji

Hrvatska radiotelevizija i jedna od najvećih medijskih kuća u Kini Shanghai Media Groupa potpisale su 2. rujna u hotelu Westin Memorandum o zajedničkoj suradnji  u području razmjene programa.

Temeljem Memoranduma, na Trećem programu HRT-a danas počinje TV tjedan Shanghai Media Groupe, u kojem će od 2. do 6. rujna gledatelji HRT-a moći vidjeti pet zanimljivih dokumentarnih filmova.

U njima će sami Kinezi predstaviti svoju zemlju, kulturu, običaje i način života. Ovi dokumentarci govore o društvu, civilizaciji, geografiji i povijesti Kine te će u njima, upoznajući život kineskih građana, gledatelji upoznati i razumjeti pravu Kinu. Kineska će televizija također prikazati i hrvatske filmove.

Sporazum su potpisali Ravnateljica produkcije HRT-a Marija Nemčić, kao zamjenica Glavnog ravnatelja HRT-a, i Qiu Xin, ravnatelj Šangajske raiotelevizije.

Prije dvije  godine predstavnici HRT-a i Shangai Media Groupe ostvarili  su prve kontakte o potencijalnoj suradnji naše dvije medijske kuće. Ono što posebno veseli je da je danas realiziran konkretan ugovor i da započinjemo sa emitiranjem programa na HRT-u kao i na Shangai Media Gruoupi, rekla je Marija Nemčić, dodavši kako je uloga HRT-a među ostalim i da bude slika Hrvatske u svijetu.

Kineski predstavnici izrazili su zadovoljstvo potpisanom suradnjom. Želim uspjeh našem medijskom tjednu, kao i našem prijateljstvu, za vječnost, rekao je Yang Xiong, gradonačelnik Šangaja.

Na HRT-u će tako biti prikazani filmovi Za dobrobit naroda - film  o bogatoj povijesti Šangaja, zatim Praznik proljeća u hramu Longhua u kojem ćemo se upoznati s povijesti, tradicijom i svakodnevicom Šangaja. Treći po redu je  Privatna kuhinja gospođe Wang, priča o kineskoj kuhinji koja je poznata u cijelom svijetu.

Također, vidjet ćemo i Dokumentarni film Rat između čovječanstva i ptica govori o otoku Chongmingu - najudaljenijem prirodnom krajoliku Šangaja kojem je zaprijetila modernizacija a ciklus završava filmom Putovanje ispod rijeke koji donosi nevjerojatnu priču o nastajanju najvećeg mosta i tunela – onih ispod i preko rijeke Yangtze u Šangaju.

Koordinatorica projekta Tanja Šimić istaknula je kako je važnost projekta i promocija Hrvatske u Kini. Sa svoje, strane, prikazat ćemo ono o čemu se oni najviše interesiraju, prirodne ljepote i narodne običaje, obalu, Plitvice i otoke, rekla je.