HRT ispunjava programske obveze

Hrvatska radiotelevizija reagira u povodu priopćenja za javnost Hrvatske udruge producenata i Društva hrvatskih filmskih redatelja, a koje se odnosi na tretman domaćeg igranog filma na HRT-u.

U priopćenju naslovljenom Zašto se Hrvatska televizija srami hrvatskog filma? stoji da se nedopustivim smatra tretman HRT-a prema hrvatskom filmu te kako mu je u novoj programskoj shemi Hrvatska radiotelevizija namijenila termin prikazivanja ponedjeljkom iza 23 sata. Isto tako, u priopćenju se apelira na vodstvo HRT-a da konačno počne ispunjavati svoje programske obveze iz ugovora s Vladom Republike Hrvatske.

Stoga želimo informirati javnost kako HRT ispunjava svoje programske obveze, a posebice one koje se odnose na hrvatski film. Pritom je važno istaknuti kako je HRT bila i ostat će koproducent brojnih hrvatskih filmova, čime će kao i dosad na obostrano zadovoljstvo značajno pomagati hrvatsko filmsko stvaralaštvo.

Kako se u priopćenju navodi da je u novoj programskoj shemi HRT hrvatskom igranom filmu namijenila termin prikazivanja u ponedjeljak iza 23 sata, ističemo kako se u tom terminu prikazuju već emitirani filmovi koje su gledatelji mogli vidjeti ranijih godina.

Međutim, u tom su ciklusu i neki filmovi koje prikazujemo premijerno. To su Ljudožder vegetarijanac, Tri priče o nespavanju, Ćaća i Fleke. No, ovi filmovi imaju tzv. predikatizaciju zbog sadržaja koji nisu primjereni maloljetnicima. HRT je dužan pridržavati se Pravilnika o načinu postupanja nakladnika televizijske djelatnosti radi zaštite malodobnika Agencije za elektroničke medije.

Ističemo kako će HRT recentne hrvatske filmove, kao tv premijere, u studenom i prosincu prikazivati u 21 sat, kada je i gledanost najveća. Riječ je o filmovima Sonja i bik, Noćni brodovi, Cvjetni trg, Halimin put, Kratki spojevi, Korak po korak i Svećenikova djeca, kojima je svima HRT koproducent.