'Marko Polo' pobjednik Tourfilm festivala

Serija „U potrazi za Markom Polom“ osvojila je prvu nagradu na Tourfilm festivalu, najstarijem svjetskom festivalu turističkog filma, u Karlovym Varyma u Republici Češkoj.

Uspjeh je tim veći jer je nagrada osvojena u iznimnoj jakoj konkurenciji, na festivalu je sudjelovalo više od 700 programa iz 120 zemalja.Ovo nam je već šesta nagrada što izuzetno veseli cijelu ekipu. Posebno nam je drago jer je osvojena na uglednom i svjetski poznatom festivalu u konkurenciji koja je bila izuzetno jaka. To je još jedno priznanje za sve ono što je cijela ekipa uložila u zahtjevnu produkciju serijala, rekao je autor Miro Branković.Scenarist i redatelj je Miro Branković, direktor fotografije Dragan Ruljančić, snimatelj tona Boris Harmić, a montažer Zdravko Borko.

O dokumentarnoj seriji:


Ekipa Hrvatske televizije krenula je na put rutom Marka Pola oslanjajući se na njegovu knjigu Milijun, a kroz 8 nastavaka predstavljena su područja kroz koja je Marko Polo putovao te otkriva brojne kulturno-povijesne zanimljivosti, kulturološke razlike te kako se tamo danas živi.

Dokumentarna serija približava  tri potpuno različita i nama relativno nepoznata vjerska i civilizacijska kruga: islamski (arapski), hinduistički (indijski) i budistički (dalekoistočni).Autor nas vodi kroz, egzotične, na trenutke nestvarne, krajeve i kulture, tražeći dokaze o prolasku Marka Pola.Ekipa je snimala u najvrućim pustinjama Irana, Turkmenistana, Mongolije i Kine, penjala se na preko 5.000 metara u Tadžikistanu i Tibetu, izranjala bisere na Borneu te ručala s bivšim kanibalima na Sumatri. Liječila se biljem sa šamanima, pila vino iz drveta, pušila zečji izmet! Brala čaj na Šri Lanki i vadila sol u Indiji...U razgovorima s običnim ljudima saznajemo činjenice i priče o nama nepoznatim običajima, vjerovanjima, obrtima, ponašanjima, ali i životnim vrijednostima koje su se razvijale ili se razvijaju u Aziji.Doživljaj fantastike skoro da se nije promijenio od vremena Marka Pola, prije više od 700 godina.