HRT-ov film "Broj 55" pobudio međunarodni interes

Broj 55, prvi pravi ratni film o Domovinskom ratu kojega za HRT snima produkcijska kuća Telefilm i prije završetka snimanja pobudio je interes stranih medija koji javljaju o ovom projektu inspiriranom stvarnim događajima.

Snimanje filma počelo je 1. listopada, a snimljena je već jedna trećina ostvarenja. Specijalizirani filmski portal filmneweurope.com (FNE), koji prati novosti iz svijeta televizijskog i filmskog stvaralaštva u središnjoj i istočnoj Europi, u članku pod nazivom Hrvatska televizija snima ratnu dramu navodi kako će Broj 55 imati mnoge specijalne efekte te kako se očekuje da će za njega vladati interes i u inozemstvu.

Podsjetimo, Broj 55 film je o grupi hrvatskih branitelja koji u rujnu 1991. kreću u izvidničku misiju u selu Kusonje blizu Pakraca te upadaju u zasjedu pobunjenih Srba. Sklanjaju se u kuću koja nosi broj 55, odakle i naziv filma.

Namjera je HRT-a snimiti filmove o najvažnijim bitkama Domovinskog rata. Do sada je otkupljeno šest scenarija, a ovo je prvi u nizu. Film će biti spreman za prikazivanje na ljeto iduće godine, a vlasnik svih prava je HRT, koji i ovim projektom još jednom pokazuje kako daje nemjerljiv doprinos hrvatskoj kinematografiji.