"Od zrna do slike" u službenoj selekciji festivala u Baru

Dokumentarni film Od zrna do slike scenarista i redatelja Branka Ištvančića uvršten je u službenu selekciju 18. Međunarodnog TV festivala koji se od 22. do 26. listopada održava u Baru.

Ovaj međunarodni festival okuplja televizijske kuće iz svih republika bivše Jugoslavije i regije te nekih europskih zemalja. Na barskom festivalu proteklih godina sudjelovali su BBC (Engleska), FR3 (Francuska), RAI (Italija), ZDF (Njemačka), ORT (Rusija) i niz drugih europskih televizijskih kuća.

Dokumentarni film Od zrna do slike istražuje kulturu i umjetnički izričaj hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini, a posebna pažnja usmjerena je na područje Subotice. Fokus filma je na bačkim narodnim umjetnicama slamarkama koje su svoj idealni medij pronašle u slami iz koje su stvarale slike, skulpture i različite predmete. Film oslikava povezanost njihove svakodnevice i umjetničkog izričaja te njihov specifični socijalni i nacionalni položaj.

Od zrna do slike nedavno je nagrađen prestižnom nagradom Gold Camera za najbolji dokumentarni film na festivalu u Los Angelesu te nagradom Grand Prix za najbolji film u Rumunjskoj.

Premijerno je prikazan na festivalu Zagrebdox prošle godine, a sudjelovao je u programima brojnih domaćih i stranih festivala te osvojio više uglednih nagrada.