HRT treća europska javna televizija

Hrvatska radiotelevizija treća je unutar Europske udruge javnih televizija (EBU) po broju zaposlenika koji sudjeluju u projektima edukacije financiranima od strane Eurovision Academy za razdoblje od 1. listopada 2012. do 30. rujna 2013.

Priznanje za treće mjesto dobio je odjel HRT Akademija na godišnjoj skupštini Eurovision  Academy  koja se održala 15.i 16. listopada u Genevi. Ispred HRT-a bili su predstavnici Belgije i Alžira, a lista je obuhvatila sudionike iz 41 zemlje. 

HRT treće mjesto dijeli sa mađarskom javnom televizijom koja je u navedenom razdoblju također imala 62 sudionika na seminarima, no za razliku od Mađara, HRT-ovci su od tih 62 imali čak 41 polaznika čije je troškove snosio EBU.

Sudjelovanje svojih zaposlenika HRT je dobio kroz stipendije ili kao kompenzacije za aktivno sudjelovanje na zajedničkim projektima a na edukacijskim seminarima sudjelovali su HRT-ovi novinari i tehničko osoblje.

Također, HRT Akademija je razvila i provela kroz Partnership program niz pilot projekata od značaja za javne servise poput „Primjena javnih vrijednosti u pripremi i izradi vijesti“ „Razvijanje internih podučavatelja ili training the trainers program“.

Mali odjel HRT Akademija ponosan je što je svojim radom stavio HRT na treće mjesto unutar Europske udruge javnih televizija, rekla je Nela Gudelj, rukovoditeljica HRT Akademije, ujedno i članica upravnog odbora Eurovision Academy.

Inače, već u prosincu HRT Akademija zajedno sa EBU-om i IUT (International Telecommunication Union) Ujedinjenih naroda biti domaćin prvog stručnog skupa tehničkih direktora javnih servisa jugoistoka Europe o e-dostupnosti i razvijanju platformi za slabovidne osobe.