'Marko Polo' ponovno najbolji

Na 16. Međunarodnom festivalu turističkog filma – ITF'CRO-SOLIN, najboljim filmom festivala u kategoriji filmova do 60 minuta proglašen je film „U potrazi za Markom Polom“. Ovo je već osmo priznanje djelu Mire Brankovića.


Uspjeh je tim veći što je u konkurenciji za festivalske nagrade sudjelovalo 282 filma iz 67 zemalja sa svih kontinenata. Nominirana su 63, od toga 49 stranih i 14 iz Hrvatske u natjecanju za neku od festivalskih nagrada.Scenarist i redatelj je Miro Branković, direktor fotografije Dragan Ruljančić, snimatelj tona Boris Harmić, a montažer Zdravko Borko.

O filmu
Autor nas vodi kroz, egzotične, na trenutke nestvarne, krajeve i kulture tražeći dokaze o prolasku Marka Pola.Ekipa je snimala u najvrućim pustinjama Irana, Turkmenistana, Mongolije i Kine, penjala se na više od 5000 metara u Tadžikistanu i na Tibetu, izranjala bisere na Borneu te ručala s bivšim kanibalima na Sumatri. Liječila se biljem sa šamanima, pila vino iz drveta, pušila zečji izmet! Brala čaj na Šri Lanki i vadila sol u Indiji...U razgovorima s običnim ljudima saznajemo činjenice i priče o nama nepoznatim običajima, vjerovanjima, obrtima, ponašanjima, ali i životnim vrijednostima u dalekoj Aziji.Doživljaj fantastike gotovo da se nije promijenio od vremena Marka Pola, prije više od 700 godina.