Završava snimanje ratnog spektakla 'Broj 55'

U selu Ruča pokraj Velike Gorice snimljene su zadnje scene HRT-ovog ratnog spektakla Broj 55, prvog pravog ratnog filma o Domovinskom ratu inspiriranog istinitim događajima.

Broj 55
priča je o grupi hrvatskih branitelja, pripadnika "A" satnije ZNG-a koji u rujnu 1991. oklopnim transporterom kreću u izviđanje u okolici Pakraca. Ulaze u selo Kusonje,  koje se na prvi pogled doima prazno, no po ulasku dublje u selo, branitelji upadaju u zasjedu i nađu se pod napadom pobunjenih Srba.

Oklopni transporter je pogođen i hrvatski vojnici pod neprijateljskom paljbom sklanjaju se u najbližu kuću, koja nosi broj 55, nakon čega uslijede žestoke borbe s neprijateljskim snagama.

Kusonje za potrebe snimanja filma glumi selo Ruča, koje vjerno dočarava autentično okruženje iz zapadne Slavonije u jesen 1991. godine. Malo mjesto uz Savu danima je pod opsadom filmske ekipe predvođene redateljem Kristijanom Milićem, koja ubrzano dovršava zadnje kadrove.

Za potrebe snimanja otkupljena je kuća u koju se sklanjanju hrvatski branitelji, a koja se ruši tijekom snimanja dok u nju prodire neprijatelj.

Brojni glumci i statisti odjeveni u odore JNA i četnika simuliraju zastrašujuće scene napada uz zvučne i svjetlosne efekte te dim, a hrvatski branitelji uzvraćaju vatru. Pored kuće u selu nalazi se i pravi oklopni transporter koji je rekonstruiran za potrebe snimanja, dok je na susjednoj kući ispisan je i četnički grafit, koji se doista nalazio u blizini originalne kuće.

Danas je na sceni bilo 60 statista, a ukupno ih je bilo čak 150, što govori o veličini projekta. Uzurpirali smo selo, imamo dvije kamere, ponekad i tri, dvije filmske ekipe, pirotehniku, ovo je velika i ozbiljna produkcija, rekao je izvršni producent filma Stanko Babić.

Dodaje kako je za hrvatske prilike gotovo riječ o blockbusteru, jer se ne radi o studijskom filmu već projektu zbog kojega je na 45 dana uzurpirano cijelo selo, otkupljena kuća, ugašena vanjska rasvjeta na ulicama Ruče kako bi se vjernije dočarala ratna atmosfera.

No, seljaci nisu bili jedini čiju je svakodnevicu poremetilo snimanje filma, ekipa je naime morala iseliti i farmu od 180 posavskih konja koji ne podnose buku. Kada film bude završen, vidjet će se za što je utrošen novac. Inspiriran je stvarnim događajima koji su slobodno umjetnički interpretirani, rekao je Babić.

Broj 55 brz je i žestok ratni film, a trajat će oko 90 minuta. U njemu nastupaju poznata glumačka imena, poput Slavena Knezovića, koji tumači ulogu hrvatskog branitelja, mitraljesca Zvonka. Kako se osjećam? Mrtav! Moj lik naime pogiba. Snimanje je prilično naporno i zahtjevno, stalno se dorađuju detalji, popravljaju maske, kaže Knezović.

Za ulogu se, kaže pripremao još od 1991. do 1994. te je tijekom Domovinskog rata i sam proveo dosta vremena u uniformi, a na setu je ranjen, te maska vjerno dočarava krv i ozljede. Snimanje je obavljano i tijekom noći, i tempo je bio žestok, a za svaki slučaj, zbog uporabe pirotehnike na setu je dežuran i liječnik.

Među glumačkom ekipom je i Jan Kerekeš, koji također glumi hrvatskog branitelja. Glumim dečka koji vozi ovaj oklopni transporter, no vozilo je uskoro pogođeno raketom i jedina opcija nam je da završimo u kući broj 55. Moramo se sakriti i što prije napustiti oklopno vozilo, i tu ja stradavam, kaže Kerekeš. Atmosfera na snimanju je sjajna. Gledajući do sada snimljene kadrove, mislim da će biti riječ o filmu koji će visoko postaviti ljestvicu za sve buduće hrvatske filmove, rekao je Kerekeš.

Snimanje će trajati do petka, nakon čega slijedi postprodukcija -  montaža, montaža zvuka, obrada slike, a bit će i post specijalnih vizualnih efekata.   

Ekipa je odlična, sve je išlo manje-više po planu. Film će imati puno specijalnih efekata, akcije,  to se do sada kod nas nije puno radilo. Jako sam zadovoljan glumcima, svi su se odlično pripremili za svoje uloge, efekti su odlični, ekipa i tehnika su na visokoj razini, rekao je redatelj Kristijan Milić.

Film se snima u organizaciji produkcijske kuće Telefilm za Hrvatsku radioteleviziju a za prikazivanje će biti spreman na ljeto iduće godine. Vlasnik svih prava je HRT, koji i ovim projektom još jednom pokazuje kako daje nemjerljiv doprinos hrvatskoj kinematografiji. Inače, namjera je HRT-a snimiti filmove o najvažnijim bitkama Domovinskog rata. Do sada je otkupljeno šest scenarija, a ovo je prvi u nizu.Urednik filma je Branko Schmidt, redatelj Kristijan Milić, scenograf Damir Gabelica, scenarist Ivan Pavličić, a izvršni producent Stanko Babić. Produkcija: Telefilm za HRT.

Uloge: Goran Bogdan (Tomo), Marko Cindrić (Crni), Alan Katić (Miro), Darko Milas (Đero), Jan Kerekeš (Kruno), Slaven Knezović (Zvonko), Asim Ugljen (Vinko), Marko Jelić (ranjeni specijalac), Samir Vujčić (zapovjednik).