Novinarki HRT-a Višnji Biti Nagrada za promicanje prava djeteta

Dugogodišnja HRT-ova radijska i televizijska novinarka i urednica Višnja Biti dobitnica je ovogodišnje Nagrade za promicanje prava djeteta, koju joj je danas uručila potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Nagrada se dodjeljuje za promicanje prava djeteta i njome odaje počast ljudima koji su veći dio svojeg života usmjerili na promicanje i zaštitu prava djece, a upravo je Višnja Biti ove godine svojom dugogodišnjom radijskom emisijom "Zašto tako" prepoznata kao zagovarateljica i promicateljica prava djeteta. Emisiju "Zašto tako" još je kao studentica pokrenula davne 1975. na tadašnjem Radio Zagrebu, rečeno je na prigodnoj svečanosti.

Pred nama je žena koja je 38 godina kroz svoj rad i život promicala prava djece, a mediji su nam važni za promicanje prava djece u zaštiti od zlostavljanja, rekla je Opačić.

Višnja Biti rođena je u Zagrebu, diplomirala je na Filozofskom fakultetu, a još kao studentica počela je surađivati u Obrazovnom i dječjem programu tadašnjeg Radio Zagreba. Također radi i emisiju Savjetovalište koja je namijenjena roditeljima i učiteljima. 

Zahvaljujući na nagradi, Višnja Biti kazala je kako je emisija Zašto tako njezin zaštitni znak. Prisjetila se da je prije dvadesetak godina bilo začudno u medijima govoriti o dječjoj ljubavi i prijateljstvu, kako djeca to doživljavaju.

Sretna sam što sam provela bezbroj sati na terenu, snimajući djecu u bolnicama, maloljetničkim zatvorima i što sam omogućila da se čuje njihov glas i njihove životne priče, i to su postale moje emisije i dio mog života. Nagradu doživljavam kao poticaj da se o djeci govori ne samo kada su žrtve već i o njihovim životima, poručila je Biti.